fbpx
Udruge"Nevidljivi simptomi i MS" - 77 posto oboljelih osjeća ih svakodnevno

“Nevidljivi simptomi i MS” – 77 posto oboljelih osjeća ih svakodnevno

Uoči Svjetskog dana multiple skleroze, 30. svibnja, Savez društava multiple skleroze Hrvatske provodi kampanju “Ja sam više od MS-a!”. Na više lokacija diljem Hrvatske krajem svibnja održat će se javne prezentacije s ciljem podizanja svijesti javnosti o MS-u.
Multipla skleroza utječe na više od 7000 osoba i njihovih obitelji u Hrvatskoj. To je autoimuna, neizlječiva bolest. Svaka osoba s MS-om ima različite simptome pa je zato i nazivaju “bolešću s tisuću lica“. Obično se dijagnosticira između 20. i 40. godine.
Postoji nekoliko tipova MS-a. Najveći postotak oboljelih (oko 80 posto) boluje od relapsno remitirajućeg oblika što znači razdoblja pogoršanja i mirovanja bolesti uz moguće svakodnevne simptome.
Uoči Svjetskog dana Savez je objavio i rezultate ankete “Nevidljivi simptomi i MS”. Anketa je provedena među 857 oboljelih. Njih 77,13 posto izjasnilo se da nevidljive simptome osjeća svakodnevno. Kao tri najčešća simptoma istaknuli su – umor, probleme s pamćenjem i koncentracijom te obamrlost.
Oko 33 posto oboljelih izjasnilo se da ti simptomi utječu na njihov radni status, odnosno karijeru, zapošljavanje i odnose sa kolegama. Kod 22,64 posto oboljelih utjecali su na društveni život, odnose s prijateljima i okolinom.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike