Mjesecima poslije COVID-19 simptome bolesti osjeća čak 30 posto oboljelih
foto:pexels

Ispitanike koji su preboljeli infekciju novim koronavirusom kroz studiju su pratili devet mjeseci.

Smanjenu kvalitetu života te različite simptome osjećalo je njih još 30 posto. Istraživanje Sveučilišta Washington, objavljeno inače u Open Jama Network, obuhvailo je 234 ispitanika prosječne dobi 48 godina kojih je većina preboljela umjereni oblik bolesti radi čega ih se većina i liječila od “korone” kod kuće. Simptome su u prosjeku osjećali 169 dana nakon preboljenja, kod nekih je to jedan mjesec kod drugih puno duže.

Gubitak okusa i mirisa te umor

Mada se u studiji ograđuju ograničenjima ispitivanjima poput malog uzorka i jedne lokacije, ipak se radi o zasad najdužem praćenju posljedica COVID-19 i njegova utjecaja na kvalitetu života ljudi koji su preboljeli tu infekciju. Simptome mjesecima nakon preboljenja infekcije osjećali su ispitanici u svim dobnim skupinama, više onih u dobi od 65 godina te stariji, ali i oni najmlađi ispitanici u dobi od 18 do 39 godina kojih je 27 posto osjećalo simptome i dalje.

Gubitak okusa i mirisa te umor su najčešći simptomi ostali nakon bolesti dok je 13 posto ispitanika navelo i takozvanu brain fog što je skup simptoma poput zaboravljivosti, izostanka koncentracije, a koji se u nas često prevodi kao “magla u glavi” ili “mentalna magla”. Kroz devet mjeseci praćenja nakon bolesti simptomi su ostali kod njih 30 posto, a uvelike su ispitanici osjećali i smanjenu kvalitetu života nakon COVID-19.

 

Sa 57,8 milijuna slučajeva diljem svijeta čak i najniža incidencija dugotrajne nespsobnosti može imati ogromne zdravstvene i ekonomske posljedice. Naše istraživanje ukazuje da su zdravstvene posljedice COVID-19 daleko iznad posljedica akutne infekcije čak i među onima koji su imali umjerenu bolesti – stoji u zaključku studije.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments