OstaloMjesecima poslije COVID-19 simptome bolesti osjeća čak 30 posto oboljelih

Mjesecima poslije COVID-19 simptome bolesti osjeća čak 30 posto oboljelih

Smanjenu kvalitetu života te različite simptome osjećalo je njih još 30 posto. Istraživanje Sveučilišta Washington, objavljeno inače u Open Jama Network, obuhvailo je 234 ispitanika prosječne dobi 48 godina kojih je većina preboljela umjereni oblik bolesti radi čega ih se većina i liječila od “korone” kod kuće. Simptome su u prosjeku osjećali 169 dana nakon preboljenja, kod nekih je to jedan mjesec kod drugih puno duže.

Gubitak okusa i mirisa te umor

Mada se u studiji ograđuju ograničenjima ispitivanjima poput malog uzorka i jedne lokacije, ipak se radi o zasad najdužem praćenju posljedica COVID-19 i njegova utjecaja na kvalitetu života ljudi koji su preboljeli tu infekciju. Simptome mjesecima nakon preboljenja infekcije osjećali su ispitanici u svim dobnim skupinama, više onih u dobi od 65 godina te stariji, ali i oni najmlađi ispitanici u dobi od 18 do 39 godina kojih je 27 posto osjećalo simptome i dalje.

Gubitak okusa i mirisa te umor su najčešći simptomi ostali nakon bolesti dok je 13 posto ispitanika navelo i takozvanu brain fog što je skup simptoma poput zaboravljivosti, izostanka koncentracije, a koji se u nas često prevodi kao “magla u glavi” ili “mentalna magla”. Kroz devet mjeseci praćenja nakon bolesti simptomi su ostali kod njih 30 posto, a uvelike su ispitanici osjećali i smanjenu kvalitetu života nakon COVID-19.

 

Sa 57,8 milijuna slučajeva diljem svijeta čak i najniža incidencija dugotrajne nespsobnosti može imati ogromne zdravstvene i ekonomske posljedice. Naše istraživanje ukazuje da su zdravstvene posljedice COVID-19 daleko iznad posljedica akutne infekcije čak i među onima koji su imali umjerenu bolesti – stoji u zaključku studije.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike