UdrugeMiljenko Mišljenović: Neumorno za poboljšanje života osoba s cerebralnom paralizom

Miljenko Mišljenović: Neumorno za poboljšanje života osoba s cerebralnom paralizom

Za rad na projektima imamo zaposlene 4 osobe i 1 na računovodstvenim poslovima. Godišnje provodimo 20-ak projekata i nekoliko programa. U 2021. godini ostvarili smo prihod od 5.500.000,00 kuna, kaže nam Miljenko Mišljenović dugogodišnji predsjednik te i srodnih udruga. Mišljenović, otac osobe s invaliditetom, predsjednik je udruge CDP Rijeka od 1984.godine. Također, predsjednik je i Nadzornog odbora SOIH-a (Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske). Dobitnik je Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” 2010. godine za promicanje jednakosti osoba s cerebralnom paralizom u svim segmentima društva po principu inkluzije i samozastupanja, a 2017. postao je nositelj Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara za osobite zasluge za razvoj, promicanje i unapređenje sporta i sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom te postignutih vrhunskih sportskih rezultata u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Aktivan je i u sportu za osobe s invaliditetom. Predsjednik je Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke, član skupštine Riječkog sportskog saveza i član Skupštine Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Svojim radom i djelovanjem znatno unaprjeđuje rad Udruga i Sportskog saveza, a javnosti je dobro poznat kao renomirani i neumorni borac za unaprjeđenje života osoba s invaliditetom.

Brojne terapijsko rehabilitacijske radionice

Udruga CDP Rijeka organizira 9 izvaninstitucionalnih radionica koje imaju terapijsko rehabilitacijski, edukativni, kulturni i sportsko-rekreativni karakter za sve članove. Radionice se provode u prostorijama udruge CDP Rijeka (Ružićeva 12/2), kompleksu bazena Kantrida, plaži uvali Kostanj, Konjičkom Klubu Vodičajna – Lukeži, Centru za kulturu na Pećinama te Sportskom centru „Zamet“. Radionice su: plesna, glazbena, likovna, dramska, psihološka, radionice engleskog i talijanskog jezika, terapijsko jahanje i terapijsko plivanje. Rezultati su izvrsni što potvrđuje i broj oko 150 uključenih korisnika.
– Po radionicama smo poznati u cijeloj Hrvatskoj, kaže Mišljenović. Naši članovi koji sudjeluju na radionicama i ulažu mnogo truda, rada i ljubavi postižu izvanredne rezultate što je vidljivo iz brojnih priznanja, medalja i pehara, koje su popraćene i medijskom javnosti. Aktivnosti smo dosad financirali preko ministarstva i lokalne uprave i samouprave.
Udruga u svojih 46 godina postojanja ima bogato iskustvo u provođenju brojnih projekata usmjerenih prema socijalnoj inkluziji i rehabilitaciji osoba s invaliditetom, a ponekad i drugih skupina u nepovoljnom položaju, te pružanju različitih usluga toj populaciji u cilju poboljšanja ukupne kvalitete njihovog života i maksimalnog iskorištavanja njihovih potencijala. Naši projekti su financirani iz različitih izvora u rasponu od lokalnog do europskog nivoa.

Udruga je i cijenjen poslodavac

– Kroz veliki broj projekata Udruga je postala cijenjeni poslodavac za teško zapošljive skupine ljudi, objašnjava Mišljenović značajne dosege po kojima je njegov i rad udruga u kojima djeluje prepoznatljiv. Sektorsku suradnju ostvaruje s Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize (HSUCDP) čija je udruga i članica, SOIH-om te s ostalim organizacijama koje skrbe o osobama s invaliditetom u RH kroz partnerske projekte, zajedničke akcije i kampanje u koje se uključuju i ostalim srodnim udrugama kao i s organizacijama civilnog društva. Uspješno surađujemo s tri ministarstva: Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Ministarstvom kulture i medija. Također, surađujemo s Odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i Primorsko goranske županije kao i resornim odjelima za školstvo, Centrom za socijalnu skrb Rijeka, vrtićima, školama, fakultetima, Riječkim sportskim savezom, Centrom za rehabilitaciju Rijeka- Oštro, Centrom za rehabilitaciju Fortica – Kraljevica, Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, Područnom službom zavoda za zapošljavanje. Zbog svog dugogodišnjeg uspješnog rada, iskustva i znanja udruga je prepoznata kao ravnopravni partner institucija lokalne uprave i samouprave kod izrade prijedloga promjena odluka i propisa, edukacije institucija, provedbe istraživanja, međusektorskog povezivanja i suradnje. Sve naše aktivnosti objavljujemo na web stranici udruge www.cdp-ri.hr, kaže Mišljenović.
U 2017. godini osnovana je Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom. Županijska udruga brine o članovima na području Primorsko-goranske županije i trenutno broji 165 članova. Iste godine osigurano je 18 osobnih asistenata za članove te zapošljavanje voditelja projekta. Danas ŽUCDP zapošljava 20 osobnih asistenata, 1 voditelja projekta, te 2 osobe putem Institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. U 2021. godini ŽUCDP ostvarila je 1.400.000,00 kn prihoda.

Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke

Sportski savez osoba s invaliditetom osnovan je s primarnim ciljem promicanja sporta među mladima, posebno onima s različitim vrstama invaliditeta. Njegova je misija da sportom integrira osobe s invaliditetom u društvo i da doprinosi jednakim pravima svih građana i spriječi socijalnu isključenost osoba s invaliditetom. Trenutno zapošljava 5 voditelja projekata/programa, te 8 trenera i u 2021. godini ostvario je prihode od 3.500.000,00 kn.

 

 

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike