Živi zdravoRecepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su posebno vrijedni kad dolaze od znalca. Na svom FB profilu dr. Alenka Brozina, ima ih niz. Uz mnoštvo praktičnih savjeta koji se tiču integrativnog pristupa zdravlju, životnom stilu, održavanju zdravlja ali i odlasku liječniku, mnoštvo je toga. Specijalistica je interne medicine, subspecijalistica kardiologije, savjetnica u dijetoterapiji i nutricionizmu. Radi u Rijeci u Domu zdravlja PGŽ te u konzaltingu za prehranu. Dr. Brozina kaže kako progovara o svemu onome o čemu bi po njezinim riječima Štamparovski narodni učitelji – liječnici dnevno trebali razgovarati s pacijentima i poučavati ih.
Ovom prilikom donosimo neke od njezinih recepata. Osobe koje nemaju celijakiju ili podnose laktozu, mogu se poslužiti svojim izborima. U svakom slučaju, riječ je o receptima koji su dobri obroci i za kardiovaskularno zdravlje.

Broj obroka

Ne preskakati obroke, pripremiti ih i nositi na posao, dobar je način urednije prehrane.
Često čuje od pacijenata da nemaju vremena jesti te da jedu tek navečer “kada stanu s aktivnostima”. Takva kombinacija nije nikako dobra i najčešće se događa da se u tom jednom obroku prejedemo. Potom, kaže dr. Brozina, “s punim trbuščićem” zaspimo. Naš organizam noću odmara što znači da neće potrošiti svu tu kalorijsku vrijednost obroka kojim smo ga počastili nego će “višak” pohraniti u masnom tkivu. Ovakav scenarij se najčešće događa kod većine ljudi koji se ne bave intenzivnijim fizičkim radom. Aktivni sportaši i rekreativci su “druga priča”.
Nastojmo imati, savjetuje dr. Brozina, barem tri glavna obroka dnevno umjesto jednog. To će već biti veliki uspjeh i organizam će vam biti zahvalan.

Preporuka o uljima

Ulja su neizbježni dio naše kuhinje. Ono na što dr. Brozina skreće pažnju je količina ulja koju potrošimo kod pripreme obroka. Ako odlučite pirjati povrće, sasvim je dovoljna količina ulja koju ćete upotrebiti, poput otprilike jedne žličice ulja. Ulje rasporedite po tavi dodajte svoj izbor povrća, začina, lagano propirjajte te nadolijevate temeljcem ili vodom. Hrana će biti jednako dobrog okusa, a kardiovaskularni sustav će vam, poručuje dr. Brozina, biti zahvalan.

Njezino veličanstvo “obročna salata”

Brzo su gotove. Oni koji pripremaju hranu za svoje obitelji dobro znaju kako bude “malčice” vruće uz štednjak tijekom ljetnih mjesec.
Osvježavajuće su, što je itekako poželjno tijekom ljeta, ali su i zasitne.
Kombinirati možete sve što poželite: razno sirovo povrće, sir, komadiće pirjanog mesa, ribu, aromatično bilje, malo maslinovog ulja, octa, soli ali imati na umu da je dnevno preporučeno ne više od 5 grama, što je mala žličica soli, ukupno. Mnoge namirnice imaju skrivene soli, pa zato valja pažljivo čitati deklaracije.
Dr. Brozina uzela je za jednu od tih salata veganski feta sir i marinirani tofu uz povrće.
No, ostalima poručuje da odaberu svoje sastojke i pripreme svoju obročnu salatu.

Druga inačica salate

Obročna salata može biti pripremljena od crvenog radiča, mrkve, rajčice, zrnatog sira bez laktoze i s komadićima veganskog sira s okusom gaude GreenVie, na primjer. Svatko može napraviti svoju inačicu salate. Uključujući omiljene začine ali ne pretjerujući sa soli.

Plant based sladoled

Ovaj sladoled dr. Brozina preporučuje osobama s alergijom na mlijeko, intolerancijom na laktazu ili jednostavno za one koji žele isprobati nešto novo.
Potrebno je:
Zamrznuto, usitnjeno voće (na primjer, dinja ali su jako fine i nektarine, ili voće po želji).
Kantica kokosovog mlijeka (nastojte koristiti ono koje ima najmanje aditiva, posebice guma).
Biljni sirup kao zamjena za šećer.

Priprema: Ubacite sve sastojke u blender, dobro izblendajte i stavite u zamrzivač ili poslužite kao hladnu kremu.
Sve je bez glutena, ali ga vole i oni koji s tim nemaju problema.

Kremasti cheesecake bez glutena

Mnogi se žale na nadutost nakon korištenja glutena i laktoze, evo jednog recepta koji ih isključuje.

Za podlogu je potrebno:
2 pakiranja bezglutenskih “petite beurre” keksa (mogu i neki drugi po izboru)
-3 do 4 jušne žlice kokosovog ulja
Radite li kolač u ljetnim mjesecima, ne treba otopiti kokosovo ulje. No, pri hladnijim mjesecima, kokosovo ulje je u krutom stanju, pa ga treba otopiti na pari.
Usitnite kekse, pomiješajte s kokosovim uljem, rasporedite u kalup i pustite u frižideru na minimalno sat vremena.

Krema:

-1 pakiranje namaznog sira bez laktoze (može i “ABC”)
-1 kiselo vrhnje bez laktoze
-javorov slad prema ukusu
-želatina ili agar-agar
-opcionalno bobičasto voće (bogato je s antioksidansima)
Kremu pripremite tako da izmiksate električnim mikserom sir, vrhnje i slad ( nakon toga dodajte “bobice” ako želite).
U kremu dodajte želatinu ili agar-agar pripremljenu prema uputstvima s pakiranja.
Sve zajedno izlijte na podlogu od keksića, ostavite da “odmori” u frižideru na nekoliko sati.

Hladna avokado krema u avokadu

Jednostavno je za pripremu i ukusno.Potreban je jedan avokado čije meso ćete odvojiti od  ljuske (probajte je sačuvati da dobijete originalnu posudicu).
Meso avokada stavite u blender, dodajte kakao prah, malo chia sjemenki koje ste prethodno natopili u vodi te zasladite sladilom (dr. Brozina koristila je javorov slad),potom sastojke izblendajte u blenderu i poslužite u posudici od avokada.
Preporučuje se staviti u frižider barem 1 sat.
Desert je zdrav a vole ga posebice ljubitelji čokolade.

Ideja za sladoled

Za one koji izbjegavaju mlijeko i mliječne proizvode.
Bilo zbog alergije, intolerancije na laktozu ili iz drugih razloga, dobra je sladoled krema od indijskih oraščića.
Indijski oraščići su neutralnog, blago slatkastog okusa stoga jako prigodni za dodavanje različitih aroma.
Sve što morate učiniti je namočiti oraščiće u vodi (minimalno dva sata, maksimalno preko noći).
Procijediti, staviti u blender, dodati biljno mlijeko, zaslađivač i arome prema ukusu.
U jedan dio kreme može se dodati par kapi eteričnog ulja mente (Pranarom), breskva,
malo klorofila za zelenu boju i kakao nimbus (komadići kakaovca).
Dodavanjem breskvi u kremu tijekom blendanja nastane i žuti, aromatičan dio sladoledne kreme. Dr. Brozina koristi javorov sirup kao zaslađivač.
Preporuke su za iskušati, malo su drugačije od uobičajenih recepata, ali puno zdravije.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno