fbpx
OstaloInvaliditet nije niti će biti nečiji identitet

Invaliditet nije niti će biti nečiji identitet

Iz Hrvatskog saveza slijepih navode da vjeruju kako nije zaboravljeno da je uloga medija, između ostalog, biti njihov partner u informiranju javnosti, podizanju razine svijesti o ljudskim pravima, dostojanstvu, neovisnosti i potrebama osoba s invaliditetom općenito, ali i pozitivno djelovati na opći stav javnosti o njima.

Andreja Veljača dipl. iur. izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, podsjeća na strahovito negativan učinak pogrešno korištenih termina za oslovljavanje osoba oštećena vida. Naime, iskustveno znamo da se naš stav prema određenoj grupi ljudi odražava već u nazivu kojim ih oslovljavamo. Prema takvom shvaćanju nejednaki tretman odnosno diskriminacija počinje već u imenu kojim smo, možda i nehotice, neku osobu u startu označili invalidnom, odnosno, manje vrijednom.

Invaliditet nikada nije bio niti će biti nečiji identitet. Svako je ljudsko biće najprije osoba, sa svim svojim raznolikim karakteristikama, pa tako i fizičkim i mentalnim. Upravo je zbog toga osobe s invaliditetom, pa tako i osobe oštećena vida, potrebno oslovljavati terminom koji sadrži riječ „osoba”. Također žele podsjetiti medije na veliku važnost, prijeku potrebu, te njihovu moralnu dužnost korektnog izražavanja, osobito kada je riječ o ranjivim i marginaliziranim skupinama. Vjeruju kako nije zaboravljeno da je uloga medija, između ostalog, biti naš partner u informiranju javnosti, podizanju razine svijesti o ljudskim pravima, dostojanstvu, neovisnosti i potrebama osoba s invaliditetom općenito, ali i pozitivno djelovati na opći stav javnosti o njima. O načinima ostvarivanja primjerenog kontakta s osobama s invaliditetom, Andreja Veljača podsjeća na Brošuru pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom, za svakog tko se želi informirati te još i više informirati javnost i predstaviti preporuke za oslovljavanje ili ophođenje i ostvarivanje kontakta sa slijepim osobama i na taj način zaista i doprinijeti tom važnom zajedničkom zadatku.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike