Invaliditet nije niti će biti nečiji identitet

Datum:

Iz Hrvatskog saveza slijepih navode da vjeruju kako nije zaboravljeno da je uloga medija, između ostalog, biti njihov partner u informiranju javnosti, podizanju razine svijesti o ljudskim pravima, dostojanstvu, neovisnosti i potrebama osoba s invaliditetom općenito, ali i pozitivno djelovati na opći stav javnosti o njima.

Andreja Veljača dipl. iur. izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, podsjeća na strahovito negativan učinak pogrešno korištenih termina za oslovljavanje osoba oštećena vida. Naime, iskustveno znamo da se naš stav prema određenoj grupi ljudi odražava već u nazivu kojim ih oslovljavamo. Prema takvom shvaćanju nejednaki tretman odnosno diskriminacija počinje već u imenu kojim smo, možda i nehotice, neku osobu u startu označili invalidnom, odnosno, manje vrijednom.

Invaliditet nikada nije bio niti će biti nečiji identitet. Svako je ljudsko biće najprije osoba, sa svim svojim raznolikim karakteristikama, pa tako i fizičkim i mentalnim. Upravo je zbog toga osobe s invaliditetom, pa tako i osobe oštećena vida, potrebno oslovljavati terminom koji sadrži riječ „osoba”. Također žele podsjetiti medije na veliku važnost, prijeku potrebu, te njihovu moralnu dužnost korektnog izražavanja, osobito kada je riječ o ranjivim i marginaliziranim skupinama. Vjeruju kako nije zaboravljeno da je uloga medija, između ostalog, biti naš partner u informiranju javnosti, podizanju razine svijesti o ljudskim pravima, dostojanstvu, neovisnosti i potrebama osoba s invaliditetom općenito, ali i pozitivno djelovati na opći stav javnosti o njima. O načinima ostvarivanja primjerenog kontakta s osobama s invaliditetom, Andreja Veljača podsjeća na Brošuru pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom, za svakog tko se želi informirati te još i više informirati javnost i predstaviti preporuke za oslovljavanje ili ophođenje i ostvarivanje kontakta sa slijepim osobama i na taj način zaista i doprinijeti tom važnom zajedničkom zadatku.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...