Igra i odmor djece važna su za uspješno učenje

Datum:

Ministarstvo obrazovanja SAD-a ponudilo je smjernice o tome kako pomoći učenicima da se nose sa stresom i traumom u pandemiji i prilagode školovanju. Proučavajući procese učenja u razvoju djeteta zamijećeno je kako u smjernicama nedostaje pitanje odmora. Fizička aktivnost i društvena povezanost koja se odvija za vrijeme odmora pomažu dječjem mozgu da radi i pravilno se razvija.

Funkcijom mozga u mirnom stanju uvelike upravlja prefrontalni korteks, koji upravlja onim što se naziva “izvršnim funkcijama”, sposobnošću reguliranja ponašanja i emocija. To omogućuje da slijede upute, koriste kontekstualne tragove za rješavanje problema, obraćaju pozornost i ugrađuju nove informacije u znanje. Osobe s višim razinama izvršne funkcije imaju tendenciju boljeg rada u školi i osjećaju se bolje.
Funkcija mozga osobe pod visokim stupnjem stresa prebacuje se na manje napredna područja mozga koja se bave reaktivnijim ponašanjem. To remeti izvršne funkcije i može osobu učiniti povučenom, rastresenom ili hiperaktivnom. Sve to može ometati sposobnost osobe da uči.

Davanje djeci vremena vani za fizičku i društvenu aktivnost pomaže im da se pripreme za učenje. Kronični, dugotrajni i nepredvidivi stres inhibira oslobađanje dopamina, kemijske tvari u mozgu koja pomaže da osjećaju zadovoljstvo i osjećaj nagrade tijekom učenja. U ovom stanju, izazovi u učenju će se vjerojatno doživljavati kao prijetnje.
Mogućnost provođenja vremena na otvorenom igrajući se toliko je važna da ju je UN  proglasio pravom svakog djeteta.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...