Hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća provodit će se u EU!

Datum:

U jeku pandemije Hrvatska je započela s provođenjem programa ranog otkrivanja raka pluća. Otada, listopada 2020. godine, preventivni pregled niskodoznim CT-om prošlo je više od 11 tisuća građana s rizikom za rak pluća. Kod njih oko deset posto nađene su promjene na plućima koje će se dalje pratiti i zasigurno spriječiti bolesti ili otkriti na vrijeme.

Otkrivanje na vrijeme poruka je koju struka konstantno ponavlja, a rak pluća kao jedna iznimno nemilosrdna bolest pravi je dokaz zašto tu poruku uvijek valja ponavljati. Kroz ovaj pregled, koji je bezbolan, minimalno zrači i traje kraće od minutu već su spašeni brojni životi.

Rak pluća više nije isključivo smrtonosna bolest. Ako ga se otkrije na vrijeme govorimo o izlječivoj bolesti. Jedna je to od važnih poruka akademika Miroslava Samaržije, predstojnika Klinike za plućne bolesti Jordanovac. U video razgovoru, koji je u cijelosti dostupan ovdje, akademik Samaržija otkriva kako će ovaj hrvatski program preuzeti EU zemlje.

Uz konkurenciju velikih institucija hrvatski program ranog otkrivanja raka pluća odabran je od Europske Komisije kao program koji se treba uvesti na razini EU!

-Mi smo, dominantno sa Sveučilištem u Heidelbergu, Berlinom i Parizom i jednim konzorcijem od 30 centara iz zapadne Europe pokazali kako implementirati program u EU zemlje. Odabrani smo da to radimo. Hrvatska je jedan od nositelja programa. I u iduće tri godine moramo napraviti preporuku dominantno baziranu na našem programu – rekao je akademik Samaržija.

Uz tu veliku vijest ovaj liječnik kroz razgovor otkriva i daljnje širenje programa. Osim uključivanja dodatnih bolnica u Hrvatskoj i na način da kroz istu pretragu otkrivamo druge bolesti pluća poput KOPB-a.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...