Hrvatska dobila prvi registar proizvoda bez glutena

Datum:

Hrvatskim građanima od nedavno je dostupan prvi registar proizvoda bez glutena u obliku besplatne aplikacije koja će se stalno dopunjavati.
Registar je namijenjen osobama s celijakijom i članovima obitelji, osobama na zdravstveno uvjetovanoj prehrani bez glutena, institucionalnim kuhinjama (škole, vrtići, bolnice…) i ugostiteljskom sektoru.
Predstavila ga je udruga CeliVita na Međunarodni dan celijakije kao digitalni alat za pomoć u liječenju autoimune bolesti od koje boluje i do 40.000 hrvatskih građana.

Provjerene informacije

Informacije o proizvodima su digitalne, provjerene, slikovne i opisne te lako pretražive prema više kriterija, ističe udruga CeliVita koja je kreirala ovaj alat uz potporu EU sredstava.
Dosad su oboljeli slali upite proizvođačima, a sada će imati popis proizvoda i tako si olakšati liječenje strogom bezglutenskom prehranom, što je jedini način kontrole bolesti.
Celijakija je doživotna imunološki posredovana sistemska bolest uzrokovana konzumacijom glutena koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži.
Pogađa oko jedan posto stanovništva, što bi u Hrvatskoj bio grad veličine Varaždina, a za razliku od intolerancije ili alergije na gluten, riječ je o ozbiljnoj bolesti koja uzrokuje niz tegoba i navezanih bolesti, među kojima i maligna oboljenja i neplodnost.

Dugo do dijagnoze

Bolest je nasljedna i dvaput češće pogađa žene nego muškarce. Za ovu bolest ne postoji prevencija, a zbog raznolikosti ili pak odsustva jasnih simptoma, do postavljanja dijagnoze može proći i niz godina. Može se javiti u svakoj životnoj dobi i s njom se živi do smrti, a osim stroge i dosljedne bezglutenske prehrane, lijeka za celijakiju – nema.
Iako je ponuda bezglutenskih namirnica sve veća, ne samo u prodajnom lancu već i u ugostiteljstvu, pouzdanost deklaracija i podataka o prehrambenim proizvodima je nerijetko upitna.
Sigurni izbori su k tome oboljelima slabije dostupni i zbog cijene i zbog neprilagođenosti javnih i privatnih servisa potrebama zdravstveno ugroženih građana, kao što su, primjerice, studenti s celijakijom koji zasad ne mogu jesti u menzama sa svojim kolegama, navodi udruga CeliVita.
U udruzi se nadaju da će pokrenuta aplikacija riješiti problem oboljelima kod odabira namirnica za pripremu hrane bez glutena jer se natpis “Bez glutena” ili znak prekriženog klasa pšenice ne nalazi na svim takvim proizvodima.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...