fbpx
VijestiHospitalizirana jednomjesečna beba covid pozitivne majke

Hospitalizirana jednomjesečna beba covid pozitivne majke

Jednomjesečna beba čija je majka bila Covid pozitivna i jedan 17godišnjak s pneumonijom. Beba je bila u dosta teškom stanju, ali je sada u poboljšanju. Proteklih 3 do 4 tjedna bilo je u KBC-u desetak hospitalizirane djece, saznajemo iz Uprave KBC-a.

Prof. dr. Goran Palčevski, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju, nefrologiju, hepatologiju koji je i zamjenik gradonačelnika Rijeke, rekao nam je kako se  sumnjalo da je smrt jednog 10-godišnjaka mogla biti povezana s korona infekcijom, ali to nije ničim medicinski potvrđeno. O tome zašto se kod preminulog 10-godišnjaka sumnjalo na Covid infekciju, prof. dr. Palčevski kaže zbog toga što su svi koji su ga reanimirali kasnije bili pozitivni na Covid, ali se svakako ne može upuštati u špekulacije jer je u igri više faktora, koji su mogli odigrati važnu medicinsku ulogu u ovoj tragediji.

U svakom slučaju roditeljima savjetuje cijepljenje djece od 12 godina i starijih. Kod djece koja su bila hospitalizirana razlikovala su se dva stanja, akutno i ono kada su djeca Covid već preboljela, ali su došla zbog različitih komplikacija. Njihova bolest je bila najčešće, ali ne i uvijek sa tipičnim znakovima. Nekad s visokom temperaturom koja je trajala nekoliko dana, kod drugih je razvijeno teško opće stanje, potom su neka djeca imala respiratorne smetnje i osipe po tijelu, neka probavne smetnje poput bolova u trbuhu ili proljeva. Najčešći pacijenti bili su dječaci u dobi od 9 do 11 godina.

Cijepljenje starijih od 12

Uobičajen postupak kod hospitalizacije djece je smještanje u poseban boks, zajedno s majkama koje još uvijek mogu boraviti uz svoju djecu, sve do nalaza testiranja na Covid. Nakon određenog vremena djeca se premještaju na odgovarajuće odjele ili Covid centar na Kantridi. Svaka klinika na Kantridi ima po dva takva izolacijska prostora. Majke u pratnji djece trebaju imati Covid potvrdu, ali ako je u pitanju hitnoća, radi se testiranje i za to vrijeme majka i dijete su smješteni u izolacijske prostore. Nitko od dosad hospitaliziranih nije bio cijepljen jer su u pitanju djeca ispod dobi za cijepljenje.
Prof. dr. Palčevski preporučuje roditeljima cijepljenje djece od 12 godina i starijih, čak i kod imunokompromitirane djece u pravom trenutku naravno, jer su ona i izloženija riziku.
– Istina je da cjepivo može imati nuspojave, ali struka ocjenjuje, a vodimo se i iskustvima iz ostalih naprednih zemalja, da koristi cijepljenja daleko nadilaze štete. Na Kantridi je inače cijepljeno blizu 80 posto osoblja. Svako toliko ponetko nam je u izolaciji zbog kontakta s Covidom pa to svakako otežava rad, ali to je sada nužnost.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike