Hepatitis i majmunske boginje nova su javnozdravstvena prijetnja u EU

Datum:

Istaknula je kako je u protekla dva mjeseca zabilježeno kretanje hepatitisa nepoznatog etiološkog podrijetla kod djece mlađe od 16 godina, te kako se bilježi porast prijenosa majmunskih boginja.
Ministri zdravstva EU okupili su se u u Luxemburgu na sastanku Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) kako bi raspravljali o uspostavi Europskog prostora zdravstvenih podataka, reviziji Strategije EU za globalno zdravstvo i aktualnom pitanju viška cjepiva. Hrvatski ministar Vili Beroš na tom je sastanku pozvao da se usmjeri pogled prema budućnosti zdravstva u EU nakon pune dvije godine kriznog upravljanja pandemijom.

Spriječiti nove zalihe

Osvrnuo se na trenutne izazove vezano uz situaciju s viškom cjepiva protiv covida-19 istaknuvši kako dijeli razmišljanja i zabrinutost drugih država članica s obzirom na adekvatno zbrinjavanje te sprečavanje novog nakupljanja zaliha.
“Stoga s predstavnicima inicijative za ponovno pokretanje pregovora s proizvođačima cjepiva, želimo dodatno aktualizirati ovu temu i pozvati Europsku komisiju na jačanje napora u smjeru prilagodbe postojećih ugovora za nabavu cjepiva sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Time bi se postigla dovoljna razina fleksibilnosti i osigurali povoljni rezultati za zdravstvene sustave, i u konačnici, opravdalo povjerenje građana“, rekao je Beroš.

Zaštita osobnih podataka

Na sastanku EPSCO Vijeća, prvi na dnevnom redu je bio Prijedlog uredbe o Europskom prostoru zdravstvenih podataka, koji predstavlja velik iskorak u smislu digitalizacije zdravstvenih sustava u kontekstu primjene najboljih principa i zajedničkog pristupa za uspostavu sigurnog okvira za razmjenu zdravstvenih podataka. Ministar Beroš je tom prilikom istaknuo važnost potpunog poštivanja zaštite osobnih podataka, kao i potrebu osiguranja interoperabilnog okvira za sigurnu razmjenu zdravstvenih podataka, te njihovu uporabu u svrhu unapređenja kvalitete zdravstvene zaštite.
Ministri država članica dodatno su razmotrili moguće prioritete djelovanja u sklopu revizije Strategije EU za globalno zdravstvo, te su naglasili potrebu jačanja koordinacije između država članica, kao i uloge EU u području zdravstva na globalnoj razini.
Također je bilo govora o trenutačnom stanju u kontekstu zdravstva i humanitarne pomoći Ukrajini o čemu je Europska komisija (EK) izvijestila sve države članice te ih dodatno informirala o provedbi uredbe o medicinskim proizvodima te Uredbe o procjeni zdravstvenih tehnologija.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Bez radioizotopa dijagnostika i terapija su nezamislive

Nuklearna medicina je specijalistička grana medicine koja koristi radioaktivne...

Program preventivne edukacije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije nastavlja provoditi edukaciju...

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...