HALMED: U RH nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom nakon jednodoznog cjepiva
foto: Shutterstock

Nakon smrtnog slučaja u Sloveniji, moguće povezanog s cjepivom Johnson&Johnson, oglasila se i Agencija za lijekove (HALMED) koja ističe da u Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom te se nastavlja cijepljenje tim cjepivom koje se primjenjuje u jednoj dozi. 

Hrvatska regulatorna agencija navodi da je u smrtnom slučaju mlade Slovenke prijavljena sumnja na pojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica. Trenutačno se u Sloveniji provodi ocjena te prijave kako bi se utvrdilo postoji li uzročno-posljedična povezanost s primijenjenim cjepivom, koja za sada nije potvrđena. Cijepljenje ovim cjepivom u Sloveniji je privremeno obustavljeno dok se ne rasvijetle sve okolnosti tog smrtnog slučaja.

Na ukupno 93.240 doza ovog cjepiva primijenjenih u Hrvatskoj do 29. rujna ove godine, zaprimljene su ukupno 144 prijave sumnji na nuspojave. Najčešće prijavljene nuspojave bile su blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana. Uključivale su povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, zimicu, bol u mišićima, bol na mjestu primjene, umor, opću slabost, malaksalost, bol u leđima i bol u ekstremitetima.

Na oko 15 milijuna primijenjenih doza tog cjepiva u EU do 30. rujna ove godine, zaprimljeno je 68 prijavi sumnji na potencijalnu nuspojavu krvnih ugrušaka u kombinaciji s niskom razinom krvnih pločica, od čega 16 s fatalnim ishodom.
Navedeni sindrom je u travnju ove godine Europska agencija za lijekove (EMA) identificirala kao vrlo rijetku moguću nuspojavu te je uvršten u informacije o lijeku.
Odnos koristi i rizika primjene predmetnog cjepiva ostaje nepromijenjen te koristi cjepiva u prevenciji bolesti COVID-19 značajno nadmašuju rizik od eventualnih nuspojava.  HALMED podsjeća da su sva cjepiva protiv bolesti COVID-19 visoko učinkovita u zaštiti od bolesti kao i u sprečavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda od bolesti COVID-19.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments