AktualnoFDA odobrio novi lijek za neoperabilni rak dojke

FDA odobrio novi lijek za neoperabilni rak dojke

Enhertu je odobrila američka agencija za hranu i lijekove (FDA) 2019. za neoperabilni, metastatski HER-2 pozitivni rak dojke. Odobren je za uporabu ako pacijentica nije reagirala na standardni tretman te ako su isprobane najmanje dvije kombinacijske mogućnosti.

Da bi se Enhertu moglo koristiti kao raniju liniju liječenja, FDA je zahtijevao usporedno ispitivanje koje je AstraZeneca pokrenula 2017. godine, a njegove revolucionarne rezultate predstavila u rujnu na kongresu Europskog društva za medicinsku onkologiju.

Kod žena s metastatskim karcinomom dojke, gdje se bolest proširila u druge dijelove tijela, Enhertu je smanjio rizik smrti ili progresiju tumora za 72 posto, u usporedbi s lijekom Kadcylom, trenutnim standardnim tretmanom, pokazuju rezultati usporednog ispitivanja, predstavljeni na kongresu.

Intravenozna terapija

Pokazalo se da je lijek Enhertu s konjugatom antitijela za liječenje trenutno neizlječivog raka dojke pozitivnog na HER-2 bio znatno uspješnija u smanjenju tumora i održavanju pacijentice duže u životu bez progresije bolesti od trenutnog standarda skrbi TDM1. Enhertu je bio dvostruko učinkovitiji od standardnog tretmana TDM1 u potpunoj kontroli bolesti u ovom ispitivanju.

Oba lijeka se daju intravenozno i oba su konjugirani s antitijelima, ali Enhertu je drugačije projektiran što vjerojatno objašnjava poboljšane rezultate kod nekih žena.

Zaista sam uzbuđena zbog rezultata Enhertua koji pokazuju bolju stopu preživljavanja od TDM1, rekla je dr. Jame Abraham, predsjednica Odjela za hematologiju i onkologiju na klinici u Clevelandu, koja nije bila uključena u ovu studiju.

“Nuspojave su minimalne ili nikakve za većinu pacijenata. TDM1 je dobar pomoćni lijek, ali uvijek nastojimo biti bolji. Enhertu nudi tu bolju opciju”, ustvrdila je.

“Ishod ovog ispitivanja vrlo je klinički značajan za HER-2 pozitivne pacijentice s rakom dojke”, rekla je za ABC News dr. Sara Tolaney, načelnica Odjela za onkologiju dojke, Dana-Farber Instituta za rak, koja je bila dio istraživačkog tima. Ocijenila je da će “ovaj moćni lijek dramatično promijeniti liječenje HER-2 pozitivnog raka dojke”.

Rak dojke je najsmrtonosniji oblik raka u žena, a oko jedna petina slučajeva je pozitivna na gen HER-2.U navedenom usporednom ispitivanju bilo je obuhvaćeno  oko 500 pacijentica iz Azije, Europe, Sjeverne Amerike, Oceanije i Južne Amerike.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike