EMA upozorava na srčane nuspojave proteinskog cjepiva protiv covida

Datum:

EMA, Europska agencija za lijekove upozorava na mogući nastanak upalnih srčanih stanja nakon primjene proteinskog cjepiva protiv covida. Riječ je o cjepivu Nuvaxovid.  Zato je zatražila da doze tog cjepiva nose upozorenje zbog tih nuspojava.
Riječ je o proteinskom cjepivu izrađenom starijom tehnologijom, koja se već godinama koristi za proizvodnju ostalih vrsta cjepiva.
EMA navodi miokarditis i perikarditis kao dva stanja. Ona bi na temelju malog broja prijavljenih slučajeva trebala biti navedena kao nove nuspojave cjepiva Nuvaxovid. Proizvode ga američka biotehnološka tvrtka Novavax i najveći svjetski proizvođač cjepiva, indijski Serum Institut.

Dosad u EU dano oko 250 tisuća doza

Agencija je od američkog proizvođača zatražila da dostavi i dodatne podatke o riziku od pojave ovih nuspojava.
Prošli je mjesec EMA evidentirala teže alergijske reakcije u cijepljenih pojedinaca, koji su prijavljeni kao potencijalna nuspojava cjepiva.
Novavaxovo proteinsko cjepivo u kliničkim je istraživanjima na približno 30.000 ispitanika u SAD-u i Meksiku pokazalo učinkovitost od 90 posto.
Novavax se nadao da će ljudi koji su bili neskloni cijepiti se Pfizerovim i Moderninim mRNA cjepivima dati prednost njihovu cjepivu. Upravo stoga jer se oslanja na tehnologiju koja se desetljećima koristi u borbi protiv raznih zaraznih bolesti. Poput hepatitisa B ili gripe.
No, po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u Europi je dosad, od lansiranja Nuvaxovida u prosincu prošle godine, dano samo oko 250.000 doza.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Smanjene zalihe krvi, “Dođite svi u Petrovu 3”

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je darivatelje svih...

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...