Dr. Tedros: Još nismo pronašli izvor virusa, dugujemo to svijetu

Datum:

Stav je Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da sve hipoteze ostaju na stolu. Ovo izvješće vrlo je važan početak, ali nije završetak. Još nismo pronašli izvor virusa i moramo nastaviti i ne ostaviti nijedan kamen ne okrenut – poruka je dr. Tedrosa Adhanom Ghebreyesusa.

Čelnik SZO-a navedenom je izjavom komentirao dosadašnje izvješće o porijeklu novog koronavirusa koji je uzrokovao pandemiju COVID-19. Tim znanstvenika koji je na terenu istraživao otkud je ovaj virus potekao izvješće je predstavio ranije u kineskom Wuhanu gdje su boravili od 14. siječnja do 10. veljače.

Na tom predstavljanju, podsjetimo, dominirali su kineski znanstvenici uključeni u ovaj istraživački tim te su opovrgnuli svaku dosadašnju teoriju o porijeklu virusa. Štoviše, provukla se tada i poruka kako je moguće da je virus uvezen u Kinu. Mjesec dana kasnije o istom izvještaju iz Svjetske zdravstvene organizacije dolazi prilično drukčiji zaključak, sažet u izjavi dr. Tedrosa.


Za pronalazak izvora virusa treba vremena i dugujemo svijetu da ga pronađemo kako bi zajedno mogli poduzeti korake da smanjimo rizik da se ovako nešto ponovno dogodi. Ne može jedno istraživanje pružiti sve odgovore – poručio je predsjednik SZO-a.

 

Organizacija je to kojoj je upravo u ovoj pandemiji poljuljan autoritet, a kritike postale prilično glasne. Kritike da je reakcija stigla prekasno, da se u početku kineske epidemije nije raspolagalo dovoljno točnim podacima te se dopustilo nekontrolirano širenje po cijelom svijetu.

U isto to vrijeme, početkom prošle godine gotovo je kao činjenica prihvaćen podatak kako je novi koronavirus, da tako kažemo, došao od šišmiša. Površno preneseno i za ovo izvješće će se, inače prvo i zasad jedino o porijeklu virusa, i danas prenijeti jednak zaključak. No, u izvještaju od 120 stranica, naprotiv, stoji da testiranjem i uzimanjem uzoraka u 1100 šišmiša u pokrajini Hubei nijedan nije pozitivan na SARS-CoV-2.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...