fbpx
OstaloDr. Tedros: Još nismo pronašli izvor virusa, dugujemo to svijetu

Dr. Tedros: Još nismo pronašli izvor virusa, dugujemo to svijetu

Stav je Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da sve hipoteze ostaju na stolu. Ovo izvješće vrlo je važan početak, ali nije završetak. Još nismo pronašli izvor virusa i moramo nastaviti i ne ostaviti nijedan kamen ne okrenut – poruka je dr. Tedrosa Adhanom Ghebreyesusa.

Čelnik SZO-a navedenom je izjavom komentirao dosadašnje izvješće o porijeklu novog koronavirusa koji je uzrokovao pandemiju COVID-19. Tim znanstvenika koji je na terenu istraživao otkud je ovaj virus potekao izvješće je predstavio ranije u kineskom Wuhanu gdje su boravili od 14. siječnja do 10. veljače.

Na tom predstavljanju, podsjetimo, dominirali su kineski znanstvenici uključeni u ovaj istraživački tim te su opovrgnuli svaku dosadašnju teoriju o porijeklu virusa. Štoviše, provukla se tada i poruka kako je moguće da je virus uvezen u Kinu. Mjesec dana kasnije o istom izvještaju iz Svjetske zdravstvene organizacije dolazi prilično drukčiji zaključak, sažet u izjavi dr. Tedrosa.


Za pronalazak izvora virusa treba vremena i dugujemo svijetu da ga pronađemo kako bi zajedno mogli poduzeti korake da smanjimo rizik da se ovako nešto ponovno dogodi. Ne može jedno istraživanje pružiti sve odgovore – poručio je predsjednik SZO-a.

 

Organizacija je to kojoj je upravo u ovoj pandemiji poljuljan autoritet, a kritike postale prilično glasne. Kritike da je reakcija stigla prekasno, da se u početku kineske epidemije nije raspolagalo dovoljno točnim podacima te se dopustilo nekontrolirano širenje po cijelom svijetu.

U isto to vrijeme, početkom prošle godine gotovo je kao činjenica prihvaćen podatak kako je novi koronavirus, da tako kažemo, došao od šišmiša. Površno preneseno i za ovo izvješće će se, inače prvo i zasad jedino o porijeklu virusa, i danas prenijeti jednak zaključak. No, u izvještaju od 120 stranica, naprotiv, stoji da testiranjem i uzimanjem uzoraka u 1100 šišmiša u pokrajini Hubei nijedan nije pozitivan na SARS-CoV-2.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike