AktualnoDr. Sandi Tešanović o povišenom šećeru u trudnica: Pridržavati se striktnih mjera

Dr. Sandi Tešanović o povišenom šećeru u trudnica: Pridržavati se striktnih mjera

Gestacijski dijabetes javlja se kod 3 do 7 posto trudnica, a danas se pri odlasku na ginekološki pregled, među ostalim kontrolira i razina šećera u krvi, kaže endokrinologinja doc.dr.sc. Sandi Tešanović iz Poliklinike Hygea.

Ako se dijabetes pojavi tijekom trudnoće učestalije su i komplikacije pa ginekolozi takve trudnice upućuju na daljnju obradu i terapiju. Najčešće se kod trudnica dijabetes pojavljuje s porastom težine nakon 17, 18 tjedana trudnoće, ali to nije pravilo -govori doc.dr.sc. Tešanović i naglašava kako su joj najdraži pacijenti upravo trudnice.

99% trudnica izuzetno je stimulirano i žele biti dobro zbog djeteta, pa je užitak s njima raditi. Pridržavaju se striktnih mjera, vode računa o obrocima, prolazimo s njima kroz edukacije o prehrani, imamo tjedne kontrole, one vode dnevnike prehrane.

Dr. Sandi Tešanović ističe kako se gestacijski dijabetes javlja i kod vitkih žena,dok je s pretilima poseban izazov raditi.

Treba doći do devetog mjeseca trudnoće, a ne dobiti puno na težini. Ako imate trudnicu koja u trudnoću ulazi sa 120 kilograma, onda je izniman uspjeh ukoliko na porod ide sa 122 kg. Jako sam ponosna na njih kada uspiju ne dobiti na težini, a hraniti se na način da ona i dijete dobiju sve vitamine, minerale i nutrijente koji su im potrebni.

Kontrola prehrane

Današnja tehnologija omogućava jednostavniju kontrolu onoga što se konzumiralo tijekom dana pa uz detaljan dnevnik svega što se pojelo i popilo, na pregledu se dobije točna slika onoga što trudnici povećava razinu šećera u krvi, bila to čaša zašećerenog soka ili manji kolačić.

Sve se vidi. Naprosto je nemoguće ništa ne pojesti ili popiti i imati povećan šećer u određenom dijelu dana. Na kraju se trudnice prisjete nečega što su konzumirale i shvate koliko je važan svaki unos jela ili pića. Na ekranu vide koliko im je, primjerice jedan osrednji obrok lazanja poremetio vrijednosti šećera i ubuduće paze i biraju zdravije varijante.

A uz šetnju i laganu tjelovježbu i istezanje, preporučuje se konzumirati sezonsko povrće uz meso ili ribu te dva do tri manja voćna obroka. Prehranu koja bi trebala činiti uobičajeni jelovnik svima. Naime, trenutačno je u svijetu oko 450 milijuna oboljelih od dijabetesa, a struka predviđa da će za 20 godina taj broj porasti na 650 milijuna zbog načina života – neadekvatne prehrane, nedovoljno tjelesne aktivnosti, stresa, kao i genetskih predispozicija.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike