AktualnoDr. Jurlina objašnjava kada treba posjetiti parodontologa

Dr. Jurlina objašnjava kada treba posjetiti parodontologa

Naime, od 1. kolovoza s radom je započela specijalistička parodontološka ambulanta pri Zavodu za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju KBC-a Osijek pod vodstvom specijaliste parodontologije Davora Jurline, dr.med.dent.;univ.mag.med.dent. Najbliža parodontološka ordinacija za sve pacijente od Iloka do Zagreba do sada je bila tek ona na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu, a u KBC-u Osijek očekuju da bi gužva u ordinaciji uskoro mogla biti znatna budući da će pokrivati pet istočno hrvatskih županija.

Kako na ovom području do sada nije bilo parodontologa, zamolili smo dr. Jurlinu da nam objasni koji su to razlozi za posjet ovom specijalistu .
Prvi od razloga za posjetu specijalistu parodontologije je krvarenje zubnog mesa i klimanje zuba. U novije vrijeme moderne dentalne medicine i estetike zuba i zubnog mesa pojavljuje se potreba pregleda i zahvata od strane parodontologa zbog povlačenja zubnog mesa“recesija gingive“ oko zuba, a što može biti izraženo i nakon ortodontske terapije. Također moderno vrijeme donosi i moderne implantološke terapije, ali i nove oblike upala u dentalnoj medicini kao što su upale oko implantata, stručno zvano „periimplantitis“. Taj tip upala nije rijetka pojava jer svaki implantat jednako kao i zub mogu biti izloženi upalama i njihovom gubitku te su zbog toga potrebne redovite kontrole. U ovoj ambulanti će se raditi zahvati zbrinjavanja upala zubnog mesa, povlačenja zubnog mesa, smirivanje stanja klimavosti zuba i korekcije visine zubnog mesa oko zuba, te liječenje periimplantitisa. Parodontna kirurgija se u dentalnoj medicini svrstava u jedan oblik mikro-kirurgije, estetske kirurgije, korektivne kirurgije i regenerativne kirurgije, objašnjava dr. Jurlina.

Parodontitis ne boli

U novoj parodontološkoj ambulanti naglašavaju kako ćete ovdje završiti najčešće onda kada se pojavi krvarenje zubnog mesa, oko zuba ili implantata, no zanimljivo je i bitno znati da je parodontitis povezan i sa sistemskim zdravljem od kardiovaskularnih do respiratornih problema, a problemi se javljaju i kod trudnica kao što je trudnički gingivitis.

Parodontitis je laički rečeno rana sakrivena ispod površine zubnog mesa, a upala uzrokuje gubitak kosti što za posljedicu ima klimanje i gubitak zuba. Parodontitis ne boli, ali često uzrokuje neugodan zadah. Veličina parodontne rane u ustima slikovito bi se mogla predočiti kada se zbroji svaki centimetar oko svakog zuba, može biti i do veličine dlana. Usta su ulaz brojnih bakterija i mirkoorganizama koji se nalaze u našoj usnoj šupljini, a ima ih preko 500 različitih. Bakterije ulaze u naš probavni sustav, a kroz gingivnu ranu ulaze i u kardiovaskularni sustav te su prisutne u cijelom organizmu. Zdravlje parodonta utječe na sistemsko zdravlje. Stoga je jedna od jako važnih stvari i redovno čišćenjenje zubnih naslaga sa svih zuba minimalno dva puta godišnje, odnosno skidanje kamence na koje imamo obavezu i pravo napraviti kod svog odabranog doktora dentalne medicine. Veliki faktor rizika od parodontitisa čine duhanski proizvodi, potom genetika, dijabetes i drugi faktori, a važnu ulogu ima i oralna higijena koja je ključ svega. Jasno da će se u onim slučajevima kada je bolja higijena lakše zaliječiti parodontitis. No, ako pacijent ne želi utjecati na svoje navike, i u potpunosti surađivati tada je i liječenje otežano. Treba znati da parodontitis možemo zaustaviti i zaliječiti, te kontrolirati i pratiti. Parodontna terapija podrazumijeva instrumentaciju površine korijena zuba ručnim instrumentima, a potrebno je minimalno pet dolazaka jer se instrumentira kvadrant po kvadrant u ustima, nakon čega može doći i do kirurških zahvata. Nakon terapije prvo se primijeti gubitak zadaha i slatkastog okusa u ustima. U našu ambulantu je moguće doći isključivo s uputnicom vašeg odabranog doktora dentalne medicine, a neophodno je imati i ortopantomogramsku snimku, objašnjava dr. Jurlina.

Treba reći kako do rada ove ambulante ne bi došlo bez velike potpore ravnateljstva KBC-a Osijek te iznimno velike financijske pomoći i to prvenstveno od Osječko-baranjske županije i tvrtke INA d.d..

Važnost ovakve ambulante

– Parodontološka ambulanta je bila interijerno, instalacijski i informatički opremljena od strane KBC-a, ali je zbog COVID-a nabavka opreme bila na „stand by“ te je bilo neophodno naći sredstva za nabavku stomatološke jedinice prilagođene parodontološkoj terapiji, te sitnog instrumentarija koji je skup. Uz veliko razumijevanje župana Osječko – baranjskog Ivana Anušića stigla je donacija od strane Županije od 100.000 kuna, te dodatnih 100.000 kuna od INA-e, a bili su tu i nešto manji donatori, koji su prepoznali našu potrebu i važnost otvaranja ovakve ambulante, naglašava dr. Jurlina. Moram priznati da nisam Osječanin, već sam iz Đurđenovca, ali sam u Osijek stigao još kao srednjoškolac i zaljubio se u ovaj grad. Stoga sam se po završetku studija u Zagrebu, odlučio vratiti u Osijek, gdje sam u KBC-u Osijek dobio specijalizaciju iz parodontologije. Sada me mnogi pitaju zašto sam i dalje tu, ali ja uistinu želim ostati u regiji i pomoći u podizanju standarda javnog zdravstva i dentalnog zdravlja. Bliži se i završetak doktorskog studija pri Medicinskom fakultetu u Osijeku, te uživam u trenutnoj i budućoj kombinaciji kliničkog i znanstvenog rada, zaključuje ovaj specijalist parodontologije.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike