AktualnoDiljem Europe prosvjedi zbog covid propusnica i obaveznog cijepljenja u zdravstvu i socijali

Diljem Europe prosvjedi zbog covid propusnica i obaveznog cijepljenja u zdravstvu i socijali

Tijekom subote se prosvjedovalo i na ulicama Beča i Istanbula, te diljem Francuske i Nizozemske. Više od 120.000 prosvjednika, deveti vikend zaredom, okupilo se u brojnim francuskim gradovima zbog uvođenja covid propusnice, a u sukobima s policijom u Parizu uhićeno ih je stotinjak. Na prosvjedima u Francuskoj sudjelovalo je dosta zdravstvenih djelatnika, kojima od srijede prijete suspenzije ako nisu cijepljeni. U Lilleu, Clermont-Ferrandu i Parizu njegovatelji, medicinske sestre i fizioterapeuti pridružili su se prosvjednim povorkama, nazivajući zdravstvenu propusnicu “barbarstvom”, faktorom “segregacije” ili “apartheida”.

Covid potvrda

Zdravstvena propusnica u Francuskoj je neophodna za ulazak u ugostiteljske objekte, muzeje, shopping centre, na sportske i kulturne događaje. Protiv zdravstvene propusnice prosvjedovalo se i u Beču gdje je gdje je oko dvije tisuće izašlo na ulice. U Austriji se također bez te potvrde ne može u hotele, restorane, sportske dvorane, muzeje, kod frizera, na sportske i kulturne priredbe.  U desetak nizozemskih gradova prosvjedovalo se protiv ograničenja noćnog života. Na skupu pod sloganom “Unmute Us” mnoštvo, među kojima su bili mnogi DJ-evi i glazbenici, pozvalo je na ukidanje ograničenja u noćnim klubovima i na koncertima.

Prosvjedi su održani i u Istanbulu protiv cijepljenja, testiranja i nošenja maski.  Naime, od početka proteklog tjedna u Turskoj je obavezna covid-potvrda za međugradski prijevoz i sva veća okupljanja, poput koncerata ili predstava. Necijepljeni prosvjetni djelatnici moraju se testirati dva puta tjedno, a na otvorenom je obavezno nošenje maske i održavanje fizičke distance.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike