Covid u Zagorju u četverostrukom porastu

Datum:

Covid je u Zagorju u četverostrukom porastu u odnosu na lipanj.

Bilježi ga Krapinsko-zagorska županija u kojoj je trenutno sedmodnevna incidencija najveća od 25. veljače ove godine.

Epidemiolog Ivan Lipovac iz županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, ističe da su u lipnju na području županije bile 522 registrirane novooboljele osobe. U srpnju ih je 2354 što je, ogromno povećanje.

Također, u lipnju su umrle dvije pozitivne osobe, a u srpnju njih šest.
Kod umrlih osoba u zabočkoj bolnici 40 posto njih nije bilo cijepljeno. Kod onih koji su bili cijepljeni prošlo je više od šest mjeseci od zadnje doze, rekao je Lipovac.

Prosječno dnevno 7 hospitaliziranih

U ovom trenutku evidentirane su 943 osobe pozitivne na covid, ističe zamjenica načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Marija Bedeniković.
– U proteklih sedam dana na 100 tisuća stanovnika imamo 504 novooboljela. Tijekom tri ljetna mjeseca najmanja je stopa bila 3. lipnja kad je bilo samo 40 osoba, kazala je Bedeniković.
Ovih je dana prosječno sedam zaraženih hospitalizirano u zabočkoj bolnici. Tijekom lipnja 15-ak dana uopće nije bilo pozitivnih na covid.
U zdravstvenim ustanovama Krapinsko-zagorske županije trenutačno je pozitivno 17 djelatnika. Tako velik broj pozitivnih nije bio od veljače. U ustanovama pružatelja socijalnih usluga smještaja 18 je pozitivnih korisnika i četiri djelatnika. Svi su u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Bidružica koji se tretira kao žarište.

Apel za zaštitu

Dosad je u Zagorju prvom dozom cijepljeno 56 posto ukupne populacije. Drugom dozom cijepljeno je oko 52 posto. Za booster, za treće i četvrto cijepljenje, dosad je utrošeno 26.575 doza.
Župan Željko Kolar upozorio je na činjenicu da nikad nije bila tako velika razlika u broju novooboljelih u Krapinsko-zagorskoj županiji, u odnosu na susjedne Varaždinsku i Međimursku županiju.
– U prosjeku, u našoj županiji je 50 posto više zaraženih nego što ih ima Varaždinska županija. Stoga je moj apel, molba da vodimo brigu o sebi i o svojem zdravlju, poručio je Kolar.
Istaknuo da se građani i dalje mogu cijepiti kod obiteljskih liječnika. Cijepljenje je omogućeno na više od 70 mjesta na području županije.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...