VijestiCovid cijepljenje djece bit će najveći izazov

Covid cijepljenje djece bit će najveći izazov

Čak i mnogi roditelji koji su i sami cijepljeni i koji su odobrili cjepivo za svoje tinejdžere dvoume se oko toga da cijepe mlađu djecu, pitajući se isplati li se rizik od nepoznanica potpuno novog cjepiva kada je većina slučajeva COVID-19 u toj dobi sasvim blaga.

Objavljujući odobrenje cjepiva za tu dobnu skupinu, FDA je navela da podaci kliničkog ispitivanja pokazuju da je Pfizerovo cjepivo sigurno i potaknulo je jak imunološki odgovor kod djece. Najčešće nuspojave bile su umor, groznica i glavobolja.

Stručnjaci za zarazne bolesti kažu da bi s približavanjem blagdanskih putovanja i obiteljskih okupljanja cijepljenje mlađe djece moglo pomoći u održavanju nastave i smanjiti rizik od prijenosa zaraze na starije, ranjive odrasle osobe – kao i zaštititi djecu od onoga što je postalo osmi najveći ubojica u njihovoj dobnoj skupini, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Naime, do danas je u SAD-u gotovo dva milijuna djece u dobi od 5 do 11 godina zaraženo virusom, a 8300 ih je hospitalizirano. Trećina hospitaliziranih primljena je na odjele intenzivne njege, a najmanje 170 je umrlo.

No, ovomjesečno izvješće istraživača sa sveučilišta Northeastern, Harvard, Rutgers i Northwestern pokazalo je da je zabrinutost roditelja oko cijepljenja značajno porasla od lipnja do rujna. Glavni razlozi bili su novost cjepiva, je li dovoljno ispitano, učinkovitost, nuspojave i dugoročne zdravstvene posljedice.

Prema istraživanju koje je u četvrtak objavila Kaiser Family Foundation, jedva da će jedan od tri roditelja dopustiti svojoj djeci u ovoj dobnoj skupini da se odmah cijepe. Dvije trećine su bile ili nevoljke ili se odlučno protivile. Po anketi Axios-Ipsosa, 42 posto roditelja reklo je kako je malo vjerojatno da će svoju djecu cijepiti.

Mnogi roditelji usredotočeni se na istraživanja koja upozoravaju na rijetku mogućnost da će mladići i dječaci razviti miokarditis, no FDA tvrdi da klinička ispitivanja nisu pokazala nijedan takav slučaj u dobnoj skupini od 5 do 11 godina.

Američka administracija nedavno je objavila da će cjepiva davati pretežno pedijatri, domovi zdravlja i dječje bolnice, ljekarne i škole.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike