Covid infekcija kod dijela djece izazvala je velike probleme

Datum:

O utjecaju covida na djecu u Splitu na 38. proljetnoj pedijatrijskoj školi govorio je prof.dr.sc. Luka Čičin- Šain, voditelj Odjela za virusnu imunologiju u centru za infektivna istraživanja Helmholtz.

Covid infekcija, premda je kod djece manje prisutna nego kod odraslih, pokazalo se u praksi ipak je izazivala kod dijela djece velike probleme, hospitalizacije pa čak i smrtnost, naglašava prof.dr.sc. Čičin-Šain. Dio njih imao je prethodna ozbiljna zdravstvena stanja, određene kronične bolesti.

Međutim, imali smo među oboljelom djecom i onih koji su s dobrom zdravstvenom pozadinom bili zahvaćeni infekcijom i nažalost podlegli od posljedica. Mi još uvijek pričamo o statističkim šansama 1: 10 ili 1:100 000, rekao je prof. Čičin -Šain.

Kako je pojasnio radi se o nekoliko fenomena pa tako i onom da je dijete pogođeno velikom količinom virusa. Osvrnuo se i na stalnu raspravu o cijepljenju djece.
Konsenzus struke je – cijepljenje. Na osnovu znanja, iskustva i znanosti sagledali smo nuspojave i dobrobit cijepljenja. Prevagnule su dobre strane  u odnosu na rizike. U Americi postoji velika količina studija oko ovog pitanja, također je dva i pol milijuna tinejdžera cijepljeno.

– Na prste jedne ruke možemo izbrojati slučajeve da je dijete završilo u bolnici zbog cijepljenja. Od covid infekcije, nažalost, stotine .U hrvatskoj javnosti mora se znati da su cjepiva opravdana, premda nisu u onoj mjeri spasonosna i kritično važna kao kod odraslih i osoba treće životne dobi, kaže prof.dr.sc Luka Čičin Šain.

Kao najvažnija nuspojava cjepiva zabilježen je miokarditis i to kod dječaka češće nego kod djevojčica.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...