Antidepresiv fluvoksamin smanjuje rizik od hospitalizacije COVID bolesnika
Shutterstock

Rezutati studije su objavljeni u Lancetu, a nezavisni eksperti koji su nadzirali studiju rekli su da su rezultati jasni.

Primjena antidepresiva fluvoksamina u liječenju teških slučajeva COVID-19 rezultirala je smanjenjem hospitalizacija od ukupno 32 posto, pokazuju rezultati opsežne studije objavljene u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.F

Fluvoksamin se inače koristi za liječenje mentalnih poremećaja poput depresije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, a znanstvenici su ga za istraživanje odabrali zbog njegovih protuupalnih svojstava.

Testirali su antidepresiv na oko 1500 dobrovoljaca u Brazilu koji su se nedavno zarazili koronavirusom i bili u riziku od teške kliničke slike zbog dijabetesa ili srčanih problema. Polovina je dobila antidepresive, druga polovina lažne tablete i bili su na promatranju četiri tjedna.

U skupini koja je uzimala lijekove, 11 posto pacijenata je zahtijevalo bolničko liječenje, dok je tako bilo sa 16 posto pacijenata koji su uzimali lažne tablete.

No, ostaju otvorena pitanja o tome koja je najbolja doza, kao i bi li i drugi pacijenti, koji nisu u velikom riziku, mogli koristiti ovaj lijek u liječenju COVID-19.

Kutija fluvoksamina stoji četiri dolara, a usporedbe radi liječenje antitijelima stoji oko 2000 dolara. Merckova eksperimentalna antivirusna pilula za covid-19 stoji oko 700 dolara.

Testiraju se i drugi lijekovi koji bi mogli pomoći u liječenju COVID-19. I dalje se istražuje lijek protiv hepatitisa, dok su se neuspješnim pokazali ivermektin, metformin i hidroksihlorokin.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments