AktualnoAmerički obavještajci objavili: Koronavirus nije stvoren kao biološko oružje

Američki obavještajci objavili: Koronavirus nije stvoren kao biološko oružje

U izvješću agencija odbacuje se mogućnost da je koronavirus nastao kao biološko oružje, navodi da zagovornici te teorije „nemaju izravan pristup Institutu virologije u Wuhanu“ te šire dezinformacije.

No, obavještajna zajednica i dalje je podijeljena po pitanju najvjerovatnijeg porijekla virusa. Četiri agencije ocijenile su s “malim povjerenjem” da je nastao od zaražene životinje ili srodnog virusa.

No, jedna agencija je navela da ima “umjereno povjerenje” u scenarij da je prva zaraza kod ljudi rezultat nesreće u laboratoriju gdje se eksperimentiralo na životinjama, i to vjerojatno na Institutu virologije u Wuhanu.

U izvješću se također navodi da Kinezi nisu bili svjesni postojanja virusa prije početka epidemije krajem 2019. godine, no i da Kina nastavlja ometati globalnu istragu i opire se razmjeni informacija.

Američki predsjednik Biden u kolovozu je naredio obavještajnim službama da istraže porijeklo virusa, uključujući teoriju o curenju iz laboratorije, koju Kina odbacuje.

U svijetu je potvrđeno oko 240 milijuna slučajeva zaraženih korona virusom s više od 4,9 miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike