VijestiŽupanijski NZJZ u Splitu proslavio 100 godina rada

Županijski NZJZ u Splitu proslavio 100 godina rada

Županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) u splitskom HNK svečanom je akademijom obilježio stotu obljetnicu postojanja. Zaslužnim ustanovama i institucijama uručena su priznanja.

Ravnateljica te ustanove dr. Željka Karin je kazala kako cijelo stoljeće njihova ustanova živi Štamparove ideje narodnog zdravstva. Djelatnici NZJZ-a dali su nemjerljiv doprinos u zaštiti zdravlja stanovništva. Razvijali su se i prilagođavali kroz povijest, dodala je.

Posvećenost zdravlju građana

“Vrijeme Domovinskog rata i razdoblje pandemije korona virusa za NZJZZ bili su nam i jesu najizazovniji trenutci našeg rada. Upravo tijekom pandemije Covida-19 naši su djelatnici pokazali potpunu stručnu, znanstvenu i ljudsku posvećenost zaštiti zdravlja građana. Ostajemo vjerni našoj misiji čuvanja zdravlja stanovnika naše Županije i cijele nam domovine”, kazala je na kraju Karin.

Priznanje Zavodu

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak je ravnateljici Zavoda uručio brončani grb Grada Splita. Istaknuo je kako je povjerenje koje građani Splita imaju u Zavod ono što je nemjerljivo. To je povjerenje u stručnost, blagost i smirujući ton kojim su zaposlenici Zavoda smirivali ljude i vodili tu ustanovu kroz doba pandemije, rekao je Puljak.

Zavod ima 278 zaposlenih, od čega 125 s visokom stručnom spremom,. Po strukturi je 65 liječnika specijalista iz djelatnosti Nastavnog zavoda, 40 diplomiranih inženjera i 20 djelatnika različitih smjerova.

Prednjačili u pandemiji

Prema znanstvenom stupnju, imaju izvanrednu profesoricu, osam docenata, 18 doktora znanosti i tri magistra znanosti. Bave se javno zdravstvenom djelatnošću i zaštitom zdravlja populacije, ali i analizom i zaštitom vode, hrane, zraka i mora.

U vrijeme pandemije koronavirusa, a tijekom uplovljavanja broda iz Ancone u Split taj je županijski zavod organizirao prvu karantenu u Hrvatskoj. Uz to je Split bio jedini grad koji je imao mjesto za testiranje u zračnoj luci.

Ukupno su imali sedam mjesta za testiranje i cijepljenje diljem županije. Među prvima su imali i drive in testiranje u Trajektnoj luci i na Turskoj kuli te cijepljenje alergičnih osoba i nepokretnih po kućama.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike