Zbog zdravlja oko 60 posto pušača prešlo bi na alternativne nikotinske proizvode

Datum:

Uz već poznate brojke od više od milijardu pušača na svijetu i postavljene globalne ciljeve o njihovu smanjenju, neke razvijene zemlje zaokrenule su taktiku kad je u pitanju nikotinska ovisnost. Znanstvenici okupljeni u skupinu Knowledge Action Change (KAC) objavili su rad upravo o takvim novim javnozdravstvenim strategijama koje se mogu uopćiti pod naslovom “smanjenje štete”.

Kako pišu, smanjenje štete kao javnozdravstvena strategija temelji se na ljudskim pravima, a iza ove skupine stoji više od 40 godina iskustva takvog rada kad su u pitanju zlouoporaba droga, HIV, seksualno zdravlje te penalni sustavi.

Takav pristup sada apeliraju kad je u pitanju pušenje jer, kako pišu, prestati pušiti nije realna opcija za svakog pušača. Englezi su, navodi se u ovom radu, postavili cilj da su do 2030. godine “zemlja bez dima”. U brojkama bi to značio broj pušača do pet posto, a preventivnom metodom smanjenja štete već su započeli kroz javnozdravstvene kampanje, edukacijom o manje štetnim izborima kao alternativi pušenju cigareta. Toksični spojevi u klasičnim cigaretama faktor su, objašnjavaju, koji čini zdravstveni rizik stoga smanjenje ili uklanjanje tih spojeva čini temelj ovom preventivnom pristupu pušačima. Jednako se provodi i primjerice u Švedskoj koja već ima rezultate manjeg broja pušača.

Manje štete

Iz udruge Crohm su priopćenjem obavijestili o rezultatima istraživanja koje su proveli upravo na temu pušenja i korištenja alternativa pušenju poput grijanih duhana i e cigareta. Istraživanje su proveli u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta SmartUp te rezultati pokazuju, stoji u priopćenju, da je gotovo polovina svih ispitanika zabrinuta za svoje zdravlje.

Pritom su pušači klasičnih cigareta, u usporedbi s korisnicima alternativnih proizvoda poput grijanog duhana ili e-cigareta, značajno više zabrinuti za svoje zdravlje zbog proizvoda koje koriste. Ne čudi stoga da je 58,2% pušača klasičnih cigareta zainteresirano za prelazak na alternativne nikotinske proizvode, a pritom kao glavni razlog za prelazak navode – zdravlje.

Čak 60% ispitanika koji su isprobali alternativne duhanske proizvode smatraju da su takvi proizvodi manje štetni.

U provedenom istraživanju pušači klasičnih cigareta navode kako u prosjeku popuše 14 cigareta dnevno, dok je dnevna konzumacija kod korisnika alternativnih duhanskih proizvoda upola manja.

Kao glavne prednosti navode: manja štetnost, bez dima, bez neugodnih mirisa, manje katrana, bez pepela, stoji u priopćenju.

Nedovoljno informacija

Više od tri četvrtine ispitanika želi biti informirano o alternativnim nikotinskim proizvodima dok istovremeno njih samo 9,1 % smatra da su o njima vrlo dobro informirani, podatak je iz istraživanja. Nadalje, kako stoji u priopćenju, razlog je to da više od polovine ispitanika izjavljuje da  dodatne informacije o alternativnim proizvodima traži samoinicijativno.

Osim nedostatkom informacija, ispitanici nisu zadovoljni ni zakonskom regulativom koja za njih gotovo polovinu treba biti manje restriktivna prema duhanskim proizvodima smanjene štetnosti u odnosu na klasične cigarete.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...