Vlada osigurava 975 milijuna kuna za podmirenje duga zdravstvenim djelatnicima
sjednica vlade u NSK, foto: Marin Tironi/PIXSELL

Vlada će osigurati 975 milijuna kuna za podmirenje duga zdravstvenim djelatnicima kojima nije isplaćivan pun iznos naknade za prekovremeni rad u razdoblju od 1. prosinca 2013. do 1. travnja 2020.

Vlada time želi spriječiti generiranje novih tužbi jer se u navedenom periodu u zdravstvu prekovremeni rad isplaćivao, ali nije bio uvećan za dodatak na posebne uvjete rada i znanstveni stupanj.
Prema dostupnim podacima, ukupna glavnica duga zdravstvenim radnicima za neisplaćene dodatke za prekovremeni rad iznosila je 614 milijuna kuna, a po toj su osnovi do 31. 12. 2020. pokrenute 9762 pojedinačne tužbe.

Osiguran novac u proračunu

Prema dostavljenim podacima zdravstvenih ustanova krajem prošle godine, neisplaćena glavnica ostala je u iznosu od 542 milijuna kuna, a procjene govore da će kamate i sudski postupci taj iznos uvelike povećati.
Za podmirenje tog duga novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, stoji u odluci.
U odluci Vlade stoji i da će se omogućiti isplatu razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, u slučaju kada je tužbom pokrenut spor te u slučaju pravomoćne sudske odluke.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments