fbpx
AktualnoUstavni sud: Vraćanje plaće na specijalizaciji je protivno Ustavu

Ustavni sud: Vraćanje plaće na specijalizaciji je protivno Ustavu

Takozvani robovlasnički ugovori dobili su svoj epilog u odluci Ustavnog suda koji je utvrdio da je liječnicima “povrijeđeno ustavno pravo na zaradu”. Do Ustavnog suda došlo je 30 liječnika pulske bolnice koji su zatražili ništetnost članaka ovakvih ugovora. Riječ je, podsjetimo, o ugovorima koji liječnike na specijalizaciji obvezuju da ako prekinu radni odnos s bolnicom prije isteka ugovorne obveze, moraju vratiti bruto plaće. Pulski sud je potom presudio da su takvi članci ništetni. No, potom je Županijski sud u Rijeci prihvatio žalbu pulske bolnice. Vrhovni sud odbacio je reviziju postupka te su liječnici podnijeli ustavnu tužbu. O njezinu spomenutu rezultati obavijestili su priopćenjem iz Hrvatske liječničke komore.

– Hrvatska liječnička komora poziva Ministarstvo zdravstva da hitno pokrene proces usklađivanja svih tzv. robovlasničkih ugovora s Ustavom. Ustavni sud je u svojoj odluci broj U-III-2405/2022 ustvrdio da obveza liječnika o vraćanju bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze vezane uz specijalizaciju, predstavlja kršenje članka 55. Ustava tj. kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu. HLK traži da se usklađivanje robovlasničkih ugovora s Ustavom provede u svim zdravstvenim ustanovama, stoji u priopćenju HLK.

Naveli su i kako je riječ o velikoj sudskoj pobjedi za sve liječnike koji još uvijek imaju ovakve ugovore. Odluku Ustavnog suda proslijedit će svim svojim članovima koji će se potom moći pozvati na nju u svojim tužbama protiv bolnica.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike