U Osijeku se osniva prvi diplomski studij palijativne skrbi

Datum:

S obzirom na rastuću potrebu za uslugama palijativne skrbi, postoji također rastuća potreba za visokoobrazovanim stručnjacima koji će pružati te usluge. Potreba je ovo, koju je prepoznao prof. dr. sc. Aleksandar Včev, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, te u suradnji s Univerzo v Mariboru Fakulteto za zdravstvene vede te Univerzitetom u Sarajevu pokrenuo projekt razvoja programa diplomskog studija iz palijativne skrbi na engleskom jeziku.
Diplomski studij razvio bi se putem projekta „Design and Implementation of Master Degree in Palliative Care“, za koji je uvodna konferencija održana sredinom ožujka u Mariboru. Nositelj ovog projekta upravo je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek. Projekt je financiran sredstvima Europske komisije putem poziva ERASMUS-EDU-2021-EMJM-DESIGN, na koji je prijavljeno 148 projekata iz područja visokog obrazovanja institucija država članica Europske unije, a projekt Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek ostvario je visoko 11. mjesto od ukupno 48 projekata kojima je odobreno financiranje. Ukupni proračun projekta iznosi 55.000 eura.

-Cilj projekta je razviti diplomski program usavršavanja usmjeren na stvaranje standardiziranih znanja i vještina pružatelja palijativne skrbi te njihovih kompetencija temeljenih na suvremenim znanstvenim spoznajama u skladu s etičkim i integrativnim načelima. Provedba programa doprinijet će povećanju broja stručnjaka kompetentnih skrbiti za palijativne bolesnike te podići svijest o važnosti palijativne skrbi među studentima i općom javnosti radi poboljšanja kvalitete skrbi, naglašava prof. dr. sc. Martina Smolić, prodekanica za znanost i poslijediplomske studije Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo, koja je s kolegama iz svoje i suradnih sveučilišta i predstavila projekt u Mariboru.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...