fbpx
Živi zdravoTitanijev oksid, aditiv koji Komisija planira zabraniti, pronađen u sjajilima za usne

Titanijev oksid, aditiv koji Komisija planira zabraniti, pronađen u sjajilima za usne

Laboratorijski su testirali 16 crvenih sjajila dostupnih na europskom tržištu, od kojih je čak sedam bilo certificirano kao “prirodna kozmetika”. Posebnu pozornost posvetili su titanijevu dioksidu, tzv. bijelom pigmentu koji je često sastojak sjajila.

Naime, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nedavno je ocijenila da titanijev dioksid “više nije siguran” kao prehrambeni aditiv jer je moguće da uzrokuje genske mutacije. Europska komisija planira zabraniti taj kontroverzni aditiv iduće godine.

Iako još nije dokazano da se ta tvar može apsorbirati kroz kožu, ruževi i sjajila brzo se poližu i tako dospiju u probavni trakt. No, u kozmetičkim proizvodima pronađene su i druge problematične tvari, uključujući dvije azo boje koje utječu na zdravlje ljudi, izazivaju alergije i druge bolesti. Parafini se također koriste u sjajilima, unatoč tome što se pokazalo da se nakupljaju u organima.

Jedan konvencionalni proizvod bio je kontaminiran potencijalno kancerogenim komponentama mineralnog ulja na bazi aromatičnih ugljovodonika.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike