Živi zdravoStudija - evo što najviše pomaže riješiti se cigareta

Studija – evo što najviše pomaže riješiti se cigareta

E-cigarete pokazale su se najučinkovitijima za prestanak pušenja klasičnih cigareta. Zaključak je to analize više od 300 kliničkih ispitivanja na ukupno više od 150 tisuća odraslih pušača diljem svijeta. Rezultate je objavila skupina autora u Cochrane Database of Systematic Reviews.
– Naši zaključci pružaju jasan dokaz o učinkovitosti e-cigareta i kombinacije nikotinskih zamjenskih terapija kao pomoći za prestanak pušenja, izjavio je profesor Jamie Hartmann Boyce sa Sveučilišta Amherst.
Ostale metode, konkretno odvikavanje lijekovima, također je pokazalo učinak no u studiji se ističe kako ti lijekovi nisu svugdje dostupni. Otkrili su, nadalje, kako u prosjeku 14 od 100 ljudi koji pokušavaju prestati pušiti mogu to uspjeti koristeći e-cigarete kroz pola godine. Njih 12 od sto može uspjeti kroz isti period koristeći dualnu terapiju ( primjerice nikotinske flaster i žvakaće). A tek njih šest može prestati pušiti ako ne koristi nikakvo pomagalo.
U ovoj studiji autori ističu i potrebu za daljnjim istraživanjima dugoročnih posljedica korištenja svih ovih pomagala za prestanak pušenja. Navode i kako bi daljnji rad trebao ići u smjeru direktnog uspoređivanja učinkovitosti različitih tretmana.

– Ono što bi preporučili jest da se ljude ohrabri na korištenje e-cigareta kao metode prestanka pušenja. I da ih ne koriste oni koji nikad nisu pušili jer one nisu bez rizika nego su, vjerujemo, puno sigurnije – izjavila je za strane medije voditeljica studije Nicola Lindson sa sveučilišta Oxford.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike