AktualnoŠto kad pacijent nema kamo otići iz bolnice?

Što kad pacijent nema kamo otići iz bolnice?

Odjel socijalne skrbi osnovan je pri Psihijatrijskoj bolnici Ugljan kao rješenje za socijalna pitanja njihovih pacijenata. Termin o kojem smo nedavno pisali, kompleksan pacijent, uveo je i zakon, a u praksi ga struka odavno susreće. Kamo i što s ljudima koji nakon liječenja nemaju nikoga tko će im pomoći?
Vidjeli smo da pacijente nemamo gdje otpustiti pa smo osnovali Odjel socijalne skrbi kako bi pružili cjelovitu skrb na razini naše ustanove. Ne samo da vodimo brigu o psihijatrijskom liječenju već i o rješvanju socijalnih pitanja naših pacijenata. Brinemo i o njihovom odijevanju, higijeni i sl. za pacijente kojima obitelj nije u mogućnosti pomoći. Educiramo kadar, šaljemo na usavršavanja. Imamo dnevnu bolnicu u Zadru da smo što bliže pacijentima, opisao je Mladen Mavar, ravnatelj bolnice na Ugljanu.
Skrb o kompleksnom pacijentu bila je tema konferencije u sklopu EU projekta Zdravstveni opservatorij održane u bolnici Ugljan.
Mislim da je integracija svih dijelova sustava izrazito značajna ne samo za razvoj palijativne skrbi već i mentalno zdravlje i dr. I čini mi se da upornošću i zajedničkim radom možemo puno toga napraviti. Mislim da je potrebno raditi neke intervencije i promjene na lokalnoj razini, izjavila je dr. Renata Sabljar Dračevac, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.
Kako ovo funkcionira u bolnici na Ugljanu opisala je Nikolina Klamer, socijalna radnica spomenutog Odjela. Naime, socijalni radnici sudjeluju pri prijemu pacijenta, uzimaju socijalnu anamnezu.
– Problem je što se čak 30 posto psihijatrijskih pacijenata nema gdje vratiti u zajednicu – poručla je.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike