fbpx
back to top
Zdravstvena pismenostSpuštena stopala kod djece - treba li ih liječiti, odgovara dr. Šegvić

Spuštena stopala kod djece – treba li ih liječiti, odgovara dr. Šegvić

Kako znati ima li dijete ravna stopala i u kojoj je dobi najbolje otkriti ovaj deformitet, objašnjava dr. Ivana Šegvić iz Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju u Splitu.

Ravno ili spušteno stopalo (lat. pes planus) je stopalo čiji svod je toliko spušten da gotovo sasvim prianja za podlogu. Često roditelji pitaju što to znači. To je normalna pojava kod male djece. Sva djeca do treće ili četvrte godine imaju fleksibilno spušteno stopalo. Za takva stopala nema potrebe kupovati skupe cipele niti ortopedske uloške. Otprilike do šeste godine se formira medijalni svod stopala i on se obično popravlja do desete godine života – objašnjava dr. Šegvić.

Novija saznanja govore da nikakvo liječenje nije potrebno. Roditelji često pitaju što dijete treba raditi.

Dijete se mora puno kretati i baviti bilo kakvom sportskom aktivnošću. Posebno treba raditi vježbe za jačanje malih mišića stopala – savjetuje dr. Šegvić.

Kakvu obuću trebaju nositi djeca s ravnim ili spuštenim stopalima?

Najbolja je mekana i udobna obuća, a ljeti bi trebali hodati bosi, no ne po betonu nego po pijesku, travi ili kamenčićima na plaži – odgovara dr. Šegvić.
Najbolji test za utvrđivanje ima li dijete spušteno stopalo je test odizanja na prste. Tada se jasno vidi odizanje medijalnog svoda stopala. Ako se svod stopala pretvori u luk stopalo je uredno. U manjem broju slučajeva ako dijete ima bolove ili manju pokretljivost stopala potreban je pregled i tada je dovoljna fizikalna terapija i eventualno nošenje ortopedskih uložaka – kaže dr. Šegvić.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike