Slatka pića u dječjoj dobi vode u pretilost

Datum:

Do godinu dana djetetu nikako ne bi trebalo davati voćni sok, a niti kasnije, pogotovo ne kao nagradu. Majkama danas su puno dostupnije informacije pa znaju da je svako voće puno bogatije nutrijentima nego voćni sok jer on sadrži tek malen dio nutrijenata koji su ostali u voćki, a puno nepotrebnog šećera. Američka akademija za pedijatriju (AAP) pozvala je roditelje da izbjegavaju davati voćni sok djeci, pogotovo mlađoj od godinu dana.

Tretirati kao iznimku

Uz to, djeci ne jako koristan slatki sok zamjenjuje ono što djeci zaista treba. Optimalno piće i hrana novorođenčadi i malenih je majčino mlijeko, ako se ikako može. Šećer i slatkiši kao i sokovi postaju vrsta nagrade, a od malih nogu navika slatkih pića vodi u pretilost. Najveći je problem kontrolirati da li su proizvodi koji se oglašavaju kao zdravi, s dodanom vrijednošću vitamina i minerala zaista takvi no zašto bi to uopće činili kad je pijenje soka navika, a ne potreba.
Za razliku od toga, navika pijenja vode značajna je kroz cijeli život i za rast i razvoj djeteta. Sok bi trebao biti iznimka i nikako tretiran kao poslastica.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...

Turski građevinari započinju obnovu Vinogradske

U KBC-u Sestre milosrdnice kreće obnova šest objekata oštećenih...