Reforma ne donosi ništa za primarnu iz koje u mirovinu odlazi 700 liječnika

Datum:

Ako se i dalje nastavi ovim putem može se, kaže, očekivati potpuni slom primarne zaštite.

Mislim da se radi o puno velikih obećanja za koje se ne zna kako će se izvesti. Primjerice, obećano je da će se specijalisti u primarnoj zaštiti izjednačiti s plaćama specijalista u bolnici. Tu je priču već do sada 11 ministara obećavalo i ništa se nije pomknulo s mjesta. Također ,nova reforma donesi i takozvano funkcionalno spajanje bolnica. Hrvatska ima 62 bolnice i spojile bi se u 20, ne bi bilo ukidanje već takozvano funkcionalno spajanje. Tu smo istu priču već imali kada je 2014. godine tadašnji ministar zdravstva platio francuskim konzultantima “masterplan spajanja” i opet se ništa nije dogodilo. Sve su to planovi i priče koje se na papiru ponavljaju, a od realizacije nema ništa, poručuje dr.Krolo.

Primarna zaštita je u golemom problemu. Od nas liječnika specijalista očekuje se da radimo prevenciju, da pokušamo riješiti 80 posto tegoba pacijenta, a mi već deset godina šaljemo apel da je to nemoguće jer nas je sve manje dok je posla i obveza sve više. Trenutno nas je 2 213 liječnika obiteljske medicine, a za pet godina 700 kolega odlazi u mirovinu. Broj mladih specijalista kojih je 100 godišnje i dalje je nedostatno da bi se pokrile sve potrebe naših pacijenata.
Bilo je najava da ćemo moći zaposliti medicinsku sestru ili administratora kako bismo se rasteretili u tom administrativnom dijelu, ali sada nova reforma to ni ne spominje.

Moj je dojam da je puno toga navedeno, perspektiva realizacije tih projekta je 2, 4 ili 8 godina, a nama je konkretno u primarnoj zaštiti pomoć potrebna – danas.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...