Razvoj sustava apliciranja lijekova osvjetljavanjem kože pacijenta

Datum:

U svijetu su već razvijeni sustavi mikroiglica kojima se gotovo ni ne osjeti apliciranje lijekova koji se inače daju u injekcijama. Sad se pojavljuje i novi koncept sustava isporuke lijekova u kojem se oni automatski oslobađaju iz medicinskih uređaja jednostavno osvjetljavanjem kože.
Istraživački tim koji su vodili profesor Sei Kwang Hahn s Odjela za znanost o materijalima i inženjerstvo i profesor Kilwon Cho s Odjela za kemijsko inženjerstvo POSTECH-a sa Sveučilišta u Južnoj Koreji, zajedno su razvili sustav za isporuku lijekova na zahtjev koristeći organsku fotonaponsku stanicu obloženu pretvorbom nanočesticama.

Kontrola oslobađanja lijeka

Taj novorazvijeni model, o kojem je rad objavio Nano Energy, omogućuje nanočesticama da pretvaraju infracrvenu svjetlost koja prodire kroz kožu u vidljivu svjetlost tako da se oslobađanje lijeka može kontrolirati u medicinskim uređajima ugrađenima u tijelo.

Za pacijente kojima su stalno potrebne povremene injekcije lijekova istražuju se i razvijaju modeli koji automatski apliciraju lijekove umjesto ponavljajućih injekcija. Problem su, međutim bili, veličina i oblik ograničeni zbog ograničenja napajanja uređaja.

Istraživački tim je odgovor pronašao u solarnoj energiji. Nanočestice su iskorištene za oblaganje fotonaponskog uređaja kako bi se inducirala proizvodnja energije. Primijenjena tako dobivena energija aktivira oslobađanje lijeka.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...