fbpx
AktualnoRavnatelj splitske bolnice: Bez napora svih kolega, KBC bi ovo teško izdržao

Ravnatelj splitske bolnice: Bez napora svih kolega, KBC bi ovo teško izdržao

Ravnatelj ove bolnice, prof. dr. sc. Julije Meštrović,  za danas je najavio otvaranje i 3. kata bolnice Križine za covid pacijente.

Prof. Meštrović što se događa, situacija nije dobra?
Sustav je prenapregnut. Prije deset dana imali smo udvostručen broj pacijenata, bilo ih je 125. Zadnjih deset dana 25 posto više, danas ih je 163.Ono što zabrinjava da unatoč tome tšo otpuštamo bolesnike, zadnji tjedan 63 je otišlo kući i 30 ih je odvojeno od respiratora, taj broj bolesnika u bolnici i dalje raste.

Koja su rješenja za dalje? Spaladium Arenu ne možete aktivirati jer nemate medicinskog osoblja?

Ima još uvijek na Križinama dovoljno prostora. Nakon trećeg, otvorit ćemo 4. i 5. kat. Danas selimo pacijente sa urologije i i plastične kirurgije i tako sad rješavamo otvaranje novih kapaciteta za covid pozitivne pacijente. Prostor još uvijek nije problem kao ni oprema. Stručni ljudu jesu! Nemamo dovoljno ljudi. Ljudi su iscrpljeni. Nemaju ni privatnog ni obiteljskog zivota. Zato važna poruka Splićanima, ako želimo sačuvati KBC Split moramo paziti moramo se cijepiti i nositi masku.

Jeste li u potpunosti prekinuli hladni pogon?

Ne, još uvijek uredno rade ambulante za naručene preglede. Isto tako da svi hitni slučajevi, trudnice, onkološki bolesnici i ostali hitni prioriteti će biti zbrinuti.
161 pacijent koliko ih trenutačno imamo jednako je kao da imamo tri popunjene klinike. Preciznije, to je broj bolesnika za puna tri odjela za intezivno liječenje. To znači da te tri klinike ne mogu raditi ništa drugo. Respiratori su im potrebni i za druge intervencije pa je opterećenje veće nego što sami broj pokazuje. Svaka pohvala mojim kolegama od prvog do zadnjeg jer bez njih, bez njihovog nadljudskog napora i žrtve KBC Split ovo bi teško izdržao.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike