fbpx
AktualnoRavnatelj Ružić: Nijedan liječnik u KBC Rijeka nema priziv savjesti

Ravnatelj Ružić: Nijedan liječnik u KBC Rijeka nema priziv savjesti

Uprava pokrenula istragu oko spornog slučaja
na Klinici za ginekologiju

Trudnica koja se požalila da pobačaj ploda s anomalijama nespojivima sa životom nije mogla obaviti u Rijeci te ga je obavila u Zagrebu, ali ravnatelj ukazuje da je očito imala pravo svoj slučaj riješiti preko posebnog povjerenstva

“Prije svega iskreno žalim zbog slučaja o kojem nisam imao saznanja prije novinarskog upita Nove TV u subotu, 20. veljače ove godine, izjavio je ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. sc. Alen Ružić. Istoga dana sam tražio uvid u medicinsku dokumentaciju, iz koje je vidljiva dijagnoza, ali bez pisanih preporuka za postupanje nakon postavljanja dijagnoze.
Pacijentica je imala pravo na zdravstvenu zaštitu, a KBC Rijeka ima i stručno tijelo, dvostupanjsko Povjerenstvo za prekid trudnoće koje odlučuje o specifičnim slučajevima. Odmah u nedjelju sam zatražio žurna očitovanja, a u ponedjeljak, 22. veljače 2021. sam pokrenuo propisani interni postupak za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti koji je u tijeku. Želim na kraju dodati. da u KBC Rijeka niti jedan liječnik nije iskazao priziv savjesti, zaključuje ravnatelj Ružić.”

 

Sporni slučaj dogodio se na Klinici za ginekologiju i porodništvo riječkog KBC-a, u kojemu je trudnica, kako je izjavila novinarima, neslužbeno upućivana u Sloveniju da bi platila prekid trudnoće i nakon vremena kad je pobačaj dozvoljen, zbog urođenih anomalija ploda nespojivih sa životom, a na koncu je problem riješila u Zagrebu. Na Klinici u Petrovoj.
Priču o tome čemu je sve bila izložena portal Index najavio je u emisiji Nove TV Provjereno, najavljenu za četvrtak u večernjim satima.
Prema izjavi ravnatelja KBC-a Rijeka, ona implicira kako je postupak zbog kojeg je pacijentica upućivana da probleme riješi izvan Rijeke, očito uz pomoć posebnog povjerenstva imala pravo obaviti i u Rijeci. S obzirom da je ustanova pokrenula internu istragu čim je problem došao do uprave, očito je da će o rezultatima i posljedicama javnost znati čim oni budu završeni. Uprava dosad nije prezala od sankcija zaposlenika kada su one utvrđene, pa i kada je na njih ukazala javnost. Epilog očito tek slijedi.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike