Rak jajnika najsmrtonosniji ginekološki rak – To nisu samo ženske stvari

Datum:

Čak devet od deset žena prije dijagnoze ima više neprepoznatih simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika.  Više od 60 posto žena, bez obzira na simptome, ne pomisli na rak jajnika, upozorava udruga SVE za NJU te ističe da je rano otkrivanje bolesti i dalje ključno za dobre ishode liječenja.
Sudjelovanjem u akciji sudionici su pružili podršku prevenciji i ženama oboljelima od ove bolesti. „To nisu samo ženske stvari“ provodi se petu godinu zaredom uz potporu European Ovarian Cancer Coallition čija je članica i udruga “SVE za NJU”.

Poticaj na redovite preglede

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika, koji je obilježen u svibnju, organizator je ponovno skrenuo pozornost na važnost brige o ženskom reproduktivnom zdravlju, prevenciji i ranom otkrivanju bolesti.
Cilj akcije je potaknuti žene na redovite kontrolne preglede, zdraviji način života i tjelovježbu te naglasiti važnost podrške oboljelima.
Akciju su podržali dr.sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom u ime pokrovitelja gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, prim. Višnja Matković i predstavnica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara Iva Supan.  Predsjednica SVE za NJU Almenka Balenović posebno je zahvalila okupljenima i partnerima ovogodišnje akcije.
U sklopu javnozdravstvene akcije održana je utrka na 800 metara i četiri kilometra kako bi se na simboličan način skrenula pozornost na važnost tjelesne aktivnosti u zaštiti zdravlja.
Među sudionicima su bile žene i muškarci, članovi klubova, članovi obitelji, prijatelji oboljelih, prijatelji Udruge, liječnici, oboljele žene i članice Udruge.
Svi su sudionici dobili edukativni letak s korisnim informacijama. Prihod od uplaćenih startnina bit će usmjeren za provedbu programa Centra za psihološku pomoć ženama oboljelima od raka i članovima njihovih obitelji.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...