Prvi diplomci medicinskog prava u RH o pravima pacijenata i zdravstvenih radnika

Datum:

Splitski Pravni fakultet promovirao je pet generacija diplomaca Poslijediplomskog specijalističkog studija Medicinsko pravo. Prvi su to specijalisti iz svog područja u Hrvatskoj s obzirom da ovaj fakultet jedini ima takav studij. Podijeljeno je 29 diploma Medicinskog prava i pet diploma za Sportsko pravo. Koliko im znači dodatno obrazovanje za Portal zdravlje su ispričale liječnica Natalija Bralić i pravnica Ljubica Žunić.

Medicina i pravo

Doktorica medicine Natalija Bralić radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje se, kaže, nakon nekog vremena vratila svojoj prvoj ljubavi – radu s pacijentima.

Rad u državnoj upravi vas je nagnao na daljnje učenje, pa je li vam to uistinu i pomoglo?
Ured u kojem sam radila zaprimao je dosta pravnih pitanja, a mi u medicini ne posjedujemo znanja iz pravnog područja. Stoga je bilo izuzetno intrigantno upisati ovaj poslijediplomski studij gdje sam stekla određena znanja koja su mi pomogla u poslu. Kasnije i u jednom puno zahtjevnijem poslu jer sam vodila regionalni ured HZZO-a.

Koju ste temu obradili u svom završnom radu i jeste li u svom svakodnevnom poslu već imali neku situaciju u kojoj ste iskoristili vještine stečene na ovom studiju?
Tema mog završnog rada je bila Radno pravni status medicinskih sestara od postojanja hrvatske države do danas. Ja sam bila druga generacija studenata ovog studija, a završila sam ga 2013. kada sam i počela raditi u regionalnom uredu HZZO-a. Dok sam obnašala dužnost voditeljice tog ureda bez ovog znanja mislim da ne bih bila toliko sigurna. Cjeloživotno obrazovanje je imperativ, treba biti usmjeren ka boljitku svakodnevnog života ne samo nas nego naših sugrađana i pacijenata.

Pacijente zanimaju prava

Postavljaju li vam pacijenti pitanja danas kada radite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti?
Skoro svakodnevno primam pitanja o pravima koja nekog pacijenta tište no sada mi je to puno lakše. Zanimaju ih njihova prava u ostvarenju zdravstvenih prava. Oni imaju čitav niz prava, ne samo kroz obvezno zdravstveno osiguranje nego i kroz zdravstvenu zaštitu, prava pacijenata. To su sve predmeti koji se na poslijediplomskom studiju slušaju, ali se slušaju i građanska te kaznena prava, kako zaštititi liječnika u nesavjesnom liječenju, kako zaštititi sebe u svakodnevnom poslu.

Nadogradnja na struku

Tajnica Odjela i pomoćnica pročelnika Odjela za pravne poslove Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Ljubica Žunić diplomu specijalistice Medicinskog prava dobila je još 2016. godine. Za nju je to bila nadogradnja na njenu struku jer kao pravnica radi u sustavu znanosti i obrazovanja gdje educira doktore medicine i zdravstvene radnike.

Što najčešće predajete zdravstvenim radnicima na temu Medicinskog prava i kakav je njihov interes?
Medicinsko pravo obuhvaća pravna pravila koja uređuju zdravstvenu djelatnost kao i međusobne odnose svih sudionika te djelatnosti. Zdravstveni radnici u današnje moderno vrijeme trebaju određene osnovne smjernice kako se ponašati u svom profesionalnom radu, a koje se tiču područja prava. Općenito o pravima zdravstvenih radnika, međusobnim odnosima, kako se postaviti, kako izbjeći određene situacije u kojima mogu doživjeti neugodnosti ili da ne kažem tužbe i neopravdane tužbe. Usvajanje znanja iz područja medicinskog prava povisuje standard u pružanju zdravstvene usluge pacijentima što svakako prvenstveno utječe na zdravlje i dobrobit pacijenta kao i na kvalitetu pružene usluge uopće. Zdravstveni radnici na ovaj način postaju konkurentni u Europi i šire.

Koliko se u svakodnevnom poslu susrećete sa stvarima koje ste učili na specijalističkom studiju Medicinsko pravo?
Moram priznati da mi u poslu puno pomaže ta dodatna edukacija. Mislim da bih to teško mogla bez završetka ovog poslijediplomskog studija. Kao glavna tajnica na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija svakodnevno rješavam problematiku iz područja zdravstva, radnog prava i upravnog prava, dajem razna mišljenja i savjete, tako da mi znanja usvojena na poslijediplomskom specijalističkom studiju omogućuju lakše i brže rješavanje svakodnevnih poslova. Rad u nastavi je dodatno zadovoljstvo, u smislu prenošenja znanja i iskustva.

Prava zdravstvenih radnika

Što zdravstvene radnike najviše interesira primjerice kod prava pacijenata? Obraćaju li vam se liječnici?
Naravno uvijek ih najviše interesira ta količina informacija koju moraju pacijentima dati i je li nešto potrebno formalizirati, potpisati, uručiti napismeno da oni potpišu ili je to dovoljno samo reći usmeno pacijentu. Dosta mi se obraćaju ne toliko liječnici koliko medicinske sestre, fizioterapeuti, radiološki tehnolozi jer imaju brojne dileme u svakodnevnom radu. Izazov je to što su studenti dugogodišnji zdravstveni radnici koji iz prakse imaju brojne primjere, dileme i probleme iz područja svoga rada. Njima često treba pomoć u konkretnoj situaciji, a iznalaženje rješenja ujedno pomaže ostalim studentima jer su svi oni svjesni kako se lako mogu naći u sličnoj problematičnoj situaciji. Znači proučavajući zakone i pravilnike, zdravstveni radnici mogu naučiti kako zapravo sebe zaštititi, kako pomoći pacijentu, kako zaštititi zdravstvenu ustanovu u kojoj rade, svoga poslodavca i kako na što uspješniji način pružiti zdravstvenu skrb pacijentu što im je i cilj.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...