fbpx
back to top
Živi zdravoProširene vene više se ne liječe "čupanjem", objašnjava dr. Ivković

Proširene vene više se ne liječe “čupanjem”, objašnjava dr. Ivković

Ukoliko su vam roditelji patili od proširenih vena, višeg ste tjelesnog rasta, iza sebe imate veći broj trudnoća ili se bavite poslom koji zahtjeva dugotrajno stajanje, izgledan ste kandidat za obolijevanje od varikoznih ili proširenih vena. Rješavanje tog problema godinama je bilo operacijom kolokvijalno zvanom “čupanje vena”. Posljednjih godina ovaj zdravstveni problem rješava se laserskim zahvatom. Tko je i kada kandidat za taj zahvat, objašnjava vaskularni kirurg dr. Vedran Ivković.

Dijagnostika prije zahvata

– Potencijalni kandidat za ovu vrstu medicinskog zahvata je svatko tko sumnja da ima problema s venama. Znači, to je onaj osjećaj težine u nogama, oticanje koje se događa s odmicanjem dana. Ujutro noge oko gležnjeva budu u redu, ali do navečer oteknu. To su prvi znakovi popuštanja venskih zalisaka. I ako se vene vide i ako se još ne vide, uvijek se prvo napravi color doppler obje noge. Na temelju toga dobijemo venski nalaz i odlučuje se kako pristupiti problemu. Hoće li to biti samo laserska operacija ili kombinacija lasera i mini flebektomije. Nisu svi pacijenti kandidati za laser, ali u velikoj mjeri problem se može rješavati baš laserski. Ovaj postupak je zamijenio klasično “čupanje vena” koje danas još rijetko tko radi, a kod kojega je opravak je puno duži, duže se nose kompresije, veći su hematomi i recidivi, naglašava dr. Ivković.

proširene vene
dr. Vedran Ivković vaskularni je kirurg u Osijeku, foto: privatna arhiva

Problem varikoznih vena nastaje kada popuste zalisci u venama i krv se počinje vraćati u suprotnom smjeru.

Teži slučajevi sindroma

– To su vene bez kojih mi možemo funkcionirati u potpunosti. Znači, to nije duboki venski sustav. No, svjedoci smo da se mnogima dogodi da venska bolest dođe i do najvišeg, šestog, stupnja. To su oni slučajevi kad, zbog neadekvatnog liječenja varikoznog sindroma, dolazi do rana (venskih ulceracija). Razlog je što se problem nije rješavao na vrijeme, ali čak i u tim slučajevima problem je moguće riješiti. Riječ je o minimalno invazivnoj terapiji insuficijencije vena. Endovenska laserska ablacija se radi u lokalnoj anesteziji, a zahvat je bezbolan. Sama procedura traje sat do dva, a nakon pacijent odmah ustaje i hoda. Ako nije riječ o nekom zahtjevnom fizičkom poslu, već sutra može ići raditi. Elastičnu čarapu je neophodno nositi 24 sata. Zahtjev je da se mjesec dana ne rade teške aktivnosti. Ostaju tek minimalni hematomi, objašnjava ovaj osječki vaskularni kirurg.

Poslije ovog zahvata više nema oticanja nogu ni bolova, a rješava se i estetski izgled noge.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike