Prof.dr.sc. Drenjančević: Cilj više nisu masovna testiranja nego cijepljenje

Datum:

No, voditelj Zavoda prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević se nada kako do ovih brojki neće doći jer je situacija danas znatno drugačija od one prije godinu i pol. U Osječko –baranjskoj županiji moguće je testirati oko 800 uzoraka dnevno ako uz naš laboratorij računamo i na onaj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. I dok smo u ožujku prošle godine bili tek jedan od dva labosa na području istočne Hrvatske koji su uopće radili testiranja na COVID, danas se testiranja rade i u Slavonskom Brodu, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Vukovaru, pa je pritisak na Osijek znatno manji. Važno je reći da u ovom trenutku više niti nije cilj masovno testiranje, već cijepljenje. U najvećem broju danas testiramo osobe koje dolaze na liječenje u našu ustanovu, a nisu cijepljenje, ali tu su i svi oni s uputnicama ili koji dolaze na vlastiti zahtjev. Svi uzorci budu obrađeni u istom danu, a podjednako radimo i antigenska i PSR testiranja. U laboratoriju u ovom trenutku radi 28 ljudi, ali nisu svi na testiranju koronavirusa jer postoje i brojni drugi uzorci koje valja obraditi. Za sada smo stabilni, a ako se stanje s brojkama znatno poveća opet ćemo se morati reorganizirati, napominje prof. Drenjančević.

Inače, u KBC-u Osijek zbog koronavirusa je hospitalizirano 26 bolesnika, od čega su tri bolesnika u Respiracijskom centru.

– Trenutno je među hospitaliziranim pacijentima velika većina necijepljena. Prije nekoliko dana kada smo također imali 26 hospitaliziranih, njih 19 je bilo necijepljeno, šest cijepljeno, a jedna osoba je bila cijepljena samo jednom dozom. Prosječna dob hospitaliziranih pacijenata je 63 godine, a to je nešto niža dob od one koju smo do sada imali, međutim medijan je oko 50 godina. Prema kliničkoj slici hospitalizirani imaju srednje teške ili teške oblike bolesti, dok su oni s najtežim oblikom smješteni u Respiracijskom centru i zahtijevaju mehaničku ventilaciju. Općenito, svi pacijenti koji su primljeni u bolnicu imaju upalu pluća i nužna je dodatna intervencija, odnosno liječenje uz pomoć kisika – rekao je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, koji je ujedno i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC Osijek.

U ovoj bolnici očekuju porast broja hospitalizacija, prije svega jer se epidemija ubrzava, te velike rasprostranjenosti delta soja virusa.

– Klinički bolnički centar spreman je na sve izazove koje nosi pandemija, naši kapaciteti su osigurani za prihvat bolesnika, a iako se nadamo da će ovaj četvrti val biti nešto povoljniji ipak ne smijemo prestati s pridržavanjem svih epidemioloških preporuka. Iako naša županija, pa i cijela Hrvatska dobro stoji po pitanju broja cijepljenih u odrasloj populaciji to je u epidemiološkim razmjerima i općenito u medicinskoj znanosti, relativno malen broj cijepljenih osoba, upozorava prof. Drenjančević. Istaknuo je da je procijepljenost osoblja u KBC-u oko 70 posto, no očekuje porast tog broja jer je dio zaposlenika prebolio koronavirus i sukladno preporukama čeka na cijepljenje.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...