Prof.dr.sc. Drenjančević: Cilj više nisu masovna testiranja nego cijepljenje
prof.dr.sc. Domagoj Drenjančević, foto: KBC Osijek

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC –a Osijek u prosjeku dnevno testiraju između 250 i 300 uzoraka na koronavirus, a mogućnost ovog laboratorija je testiranje 550 uzoraka dnevno.

No, voditelj Zavoda prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević se nada kako do ovih brojki neće doći jer je situacija danas znatno drugačija od one prije godinu i pol. U Osječko –baranjskoj županiji moguće je testirati oko 800 uzoraka dnevno ako uz naš laboratorij računamo i na onaj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. I dok smo u ožujku prošle godine bili tek jedan od dva labosa na području istočne Hrvatske koji su uopće radili testiranja na COVID, danas se testiranja rade i u Slavonskom Brodu, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Vukovaru, pa je pritisak na Osijek znatno manji. Važno je reći da u ovom trenutku više niti nije cilj masovno testiranje, već cijepljenje. U najvećem broju danas testiramo osobe koje dolaze na liječenje u našu ustanovu, a nisu cijepljenje, ali tu su i svi oni s uputnicama ili koji dolaze na vlastiti zahtjev. Svi uzorci budu obrađeni u istom danu, a podjednako radimo i antigenska i PSR testiranja. U laboratoriju u ovom trenutku radi 28 ljudi, ali nisu svi na testiranju koronavirusa jer postoje i brojni drugi uzorci koje valja obraditi. Za sada smo stabilni, a ako se stanje s brojkama znatno poveća opet ćemo se morati reorganizirati, napominje prof. Drenjančević.

Inače, u KBC-u Osijek zbog koronavirusa je hospitalizirano 26 bolesnika, od čega su tri bolesnika u Respiracijskom centru.

– Trenutno je među hospitaliziranim pacijentima velika većina necijepljena. Prije nekoliko dana kada smo također imali 26 hospitaliziranih, njih 19 je bilo necijepljeno, šest cijepljeno, a jedna osoba je bila cijepljena samo jednom dozom. Prosječna dob hospitaliziranih pacijenata je 63 godine, a to je nešto niža dob od one koju smo do sada imali, međutim medijan je oko 50 godina. Prema kliničkoj slici hospitalizirani imaju srednje teške ili teške oblike bolesti, dok su oni s najtežim oblikom smješteni u Respiracijskom centru i zahtijevaju mehaničku ventilaciju. Općenito, svi pacijenti koji su primljeni u bolnicu imaju upalu pluća i nužna je dodatna intervencija, odnosno liječenje uz pomoć kisika – rekao je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević, koji je ujedno i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC Osijek.

U ovoj bolnici očekuju porast broja hospitalizacija, prije svega jer se epidemija ubrzava, te velike rasprostranjenosti delta soja virusa.

– Klinički bolnički centar spreman je na sve izazove koje nosi pandemija, naši kapaciteti su osigurani za prihvat bolesnika, a iako se nadamo da će ovaj četvrti val biti nešto povoljniji ipak ne smijemo prestati s pridržavanjem svih epidemioloških preporuka. Iako naša županija, pa i cijela Hrvatska dobro stoji po pitanju broja cijepljenih u odrasloj populaciji to je u epidemiološkim razmjerima i općenito u medicinskoj znanosti, relativno malen broj cijepljenih osoba, upozorava prof. Drenjančević. Istaknuo je da je procijepljenost osoblja u KBC-u oko 70 posto, no očekuje porast tog broja jer je dio zaposlenika prebolio koronavirus i sukladno preporukama čeka na cijepljenje.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments