Prof. Aurer o dvije godine CAR T terapije u RH: Ponosni smo što ovo možemo raditi kod nas
prof.dr.sc. Igor Aurer, foto: Marko Prpić/PIXSELL

Dvije godine prošle su od uvođenja CAR T terapije na zagrebačkom Rebru, personalizirane terapije teških zloćudnih bolesti – akutne limfoblastične leukemije i B velikostaničnog limfoma.

Dolazak ove terapije u hrvatsko zdravstvo te mogućnost liječenja ovih teških hematoloških bolesnika za pacijente koji nisu reagirali na dostupne linije liječenja bila je iznimno važna i velika vijest. Kako za struku tako i za same oboljele. U dvije godine CAR T terapiju na Rebru primilo je ukupno 15 pacijenata, trenutno tri pacijenta čekaju lijek, dvoje čekaju uzimanje stanica koje se potom šalju proizvođaču i od kojeg tada dolazi gotov pripravak. No, kako nam govori ovaj cijenjeni liječnik, na Rebru će imati ovih dana i prvog bolesnika iz inozemstva za CAR T terapiju, konkretno pacijenta iz Bugarske.

Pandemija koja je uslijedila netom nakon same ove velike vijesti sigurno nije pomogla nijednom iskoraku u zdravstvu kao ni sustavu u cjelini no CAR T program u nas je uspio zaživjeti i funkcionirati s rezultatima.

– Postupak se počeo rutinski raditi, a to je takva procedura koja zbog tehničkih razloga traje i te bolesti su vrlo ozbiljne. Bez CAR T stanica ljudi su dosada redovito umirali. Od tri bolesnika koji su liječeni sa akutnom limfoblastičnom leukemijom sva tri su živa, jedan je bez progresije bolesti, a od 12 bolesnika s B velikostaničnim limfomom jedan je upravo otpušten iz bolnice, četvero je bez znakova bolesti. Ne mogu reći da je ovo metoda koja će izliječiti sve, ali nekima će pružiti šansu koju inače ne bi imali. To su bolesnici koji nisu odgovarali na ranije linije liječenja i njihova prognoza bi sad bila nikakva, oni bi umirali od tih bolesti. Nitko se naravno ne usudi još to reći, ali neki su sada nadamo se izliječeni zauvijek – objašnjava prof. Aurer.

Na Rebro bi trebali doći mađarski liječnici na edukaciju radi uvođenja CAR T liječenja u svojoj zemlji, a izuzev RH ono je dostupno u austrijskim centrima, Grčkoj i u Ljubljani gdje se radi znatno manji broj postupaka.

– Ova metoda liječenja smatra se znanstveno kao jedno od najvećih postignuća posljednjih godina u području liječenja zloćudnih hematoloških bolesti i zapravo smo jako sretni i ponosni što je možemo raditi kod nas. HZZO tu ima značajnu ulogu jer to financira – poručuje prof. Aurer.

CAR T terapija se nastavlja i u otežanim pandemijskim okolnostima te ovaj liječnik hematološkim bolesnicima koji dobiju covid napominje da se jave svojem hematologu jer je tijek covid bolesti u njih opasniji te ih trećina od covida, nažalost, umre.

 

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments