Premještaj u tijeku liječenja na vlastiti zahtjev i odgovornost

Datum:

Premještaj pri liječenju, iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu, pitanje je koje nam je postavila naša čitateljica. Riječ je bila o tome da li i kako osiguranik može ostvariti pravo da se iz jedne ustanove, u ovom slučaju bolnice, premjesti u drugu. Kao razlog za premještaj navedeno je iskustvo osiguranika koji nije zadovoljan, a u bolnicu iz koje bi otišao u drugu, dospio je stjecajem okolnosti, jer je bila najbliža.
Od HZZO-a smo dobili odgovor.

Kada osigurana osoba želi bolnički premještaj na vlastiti zahtjev, ne radi se o pravu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali je ipak moguć.

Premještaj iz jedne ugovorne bolničke zdravstvene ustanove u drugu ugovornu bolničku zdravstvenu ustanovu provodi se temeljem procjene doktora medicine specijalista (medicinskog tima) koji liječi pacijenta. Sukladno medicinskoj indikaciji i dogovoru s drugom ugovornom ustanovom koja će nastaviti liječenje pacijenta, navode iz HZZO-a.
U slučaju kada osigurana osoba želi nastaviti liječenje u drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi na vlastiti zahtjev, kažu iz HZZO-a također, a premještaj nije medicinski indiciran tada su pravila nešto drugačija.
U tom slučaju se ne radi o pravu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.
Tada osigurana osoba ili njezin skrbnik, preuzima odgovornost i osobno snosi troškove prijevoza u drugu zdravstvenu ustanovu.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...