Portal rasTURam.com djecu s teškoćama uči vještinama i pomaže im u razvoju

Datum:

Riječ je o zabavno-edukativnom portalu s obiljem zadataka i igara koji djeci i mladima s poteškoćama pomaže u razvoju, a pritom se mogu i zabaviti, kroz sadržaj osmišlljen posebno za njih. Sabina Lončar, predsjednica Udruge Sjena koja okuplja roditelje djece s poteškoćama u razvoju, kaže da je dodatni motiv za razvoj portala bila činjenica da veći broj djece s teškoćama završi osnovnu školu (u centrima za odgoj i obrazovanje) , a da nisu naučili čitati i pisati. Nažalost, djeca prilikom obrazovanja rijetko koriste računalne tehnike za svladavanje obrazovnog sadržaja, dok standardne metode ne daju potpuni učinak , s obzirom da se radi o djeci s višestrukim teškoćama.

Uče o raznim temama

  • Aktivnosti na portalu podijeljene su po kategorijama tako da svako dijete može pronaći nešto za sebe u skladu sa svojim mogućnostima i interesima. Neke aktivnosti popraćene su i audio zapisima kako bi se djeci koja ne čitaju ili imaju poteškoća s vidom također omogućio uspjeh u rješavanju postavljenih zadataka . Pritom i ona koja već čitaju vježbaju slušanje i pravilno izgovaranje. Na portalu djeca uče o raznim temama, usvajaju raznovrsne pojmove te ponavljaju gradivo koje uče u školi. Također, razvijaju i samostalnost pri korištenju internetskih sadržaja, a time i jačaju samopouzdanje zbog postignutih rezultata – kaže Sabina Lončar.

Portal je osmišljen u suradnji s radnim terapeutima, i kod izrade sadržaja velika pažnja je usmjerena na to da on bude u što većoj mjeri prilagođen za djecu s intelektualnim poteškoćama, što se odnosi na promišljanja u širokom spektru – od izbjegavanja nepotrebnih sadržaja , minimaliziranja reakcija na točne i netočne odgovore i slično. Pa se tako, primjerice, na portalu mogu naći zadaci u kojima treba spojiti slike i riječi, rješavaju se jednostavne križaljke, savladavaju imenice i glagoli, ili uči o emocijama, kroz slike i tekstove.

Sudjelovala i Selina (19)

Sabina Lončar inače je web dizajnerica i majka Seline Nuković (19), mlade djevojke s invaliditetom, koja je unatoč tjelesnim i mentalnim poteškoćama aktivno sudjelovala u razvoju portala.

I upravo je Selina primjer kako uz neprestani trud i odgovarajuću radnu terapiju, stanje djece i mladih s invaliditetom može uvijek ići u boljim smjerovima, onima za koje će se često reći da su nemogući i neizvedivi. Portal je pokrenut u studenom 2020. godine, i već je u veljači ove godine dosegao brojku veću od 8000 aktivnih korisnika mjesečno. Statistički podaci dovoljno govore koliko je takav sadržaj potreban na našem području te koliko još ima mogućnosti za napredak i nadograđivanje.

Terapija nakon moždanog udara

– Reakcije na portal su izuzetno pozitivne, kako od roditelja djece s teškoćama u razvoju tako i od strane terapeuta i učitelja koji koriste portal u radu s djecom te kao segment razvijanja životnih vještina i brige o sebi u osnovnim školama. Portal također koriste radne terapeutkinje Ustanove za zdravstvenu njegu, kao segment kognitivne rehabilitacije nakon moždanog udara. Ujedno, javljaju se i učitelji iz dijaspore kojima su vježbe i igre na portalu pomoćno sredstvo u učenju materinjeg jezika – kaže Sabina Lončar.

Portal rasTURam je prikazan kao jedna od dobrih praksi u osiguravanju edukativnih materijala iz digitalne pismenosti (Digital Literacy) među konzorcijom partnera ERASMUS + projekta Trening program promocije korištenja demokratskih prava osoba s intelektualnim teškoćama u digitalnom svijetu.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...