fbpx
OstaloOsnaživanje obitelji slijepih osoba s ciljem smanjenja socijalne isključenosti

Osnaživanje obitelji slijepih osoba s ciljem smanjenja socijalne isključenosti

Vjerujući da je odrasle slijepe osobe te članove njihovih obitelji, koje imaju ključnu ulogu u procesu rehabilitacije, potrebno konstantno osnaživati za bolje nošenje sa svakodnevnim izazovima putem informiranja, savjetovanja te praktičnim radionicama, Hrvatski savez slijepih organizira kamp za odrasle slijepe osobe i članove njihovih obitelji u Edukacijsko – rehabilitacijskom kampu slijepih „ERKS“ u Premanturi. Kamp se održava od 10. do 14. rujna u sklopu projekta „Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe“.

Tijekom petodnevnih radionica dvadeset osoba s oštećenjem vida odrasle i treće životne dobi te njihovi supružnici, braća, sestre i djeca s područja deset županija prolaze brojne edukativne i korisne aktivnosti s ciljem poticanja na što bolju povezanost obitelji te podizanja svijesti o važnosti uloge obitelji u socijalizaciji slijepih osoba s naglaskom na razmjenu iskustava sudionika te jačanju kompetencija za prevladavanje specifičnih teškoća obitelji osoba s invaliditetom. Dok će slijepe osobe imati priliku sudjelovati na radionicama za jačanje svakodnevnih vještina, korištenje tiflotehničkih pomagala te informiranje o svojim pravima i mogućnostima, njihovi će članovi obitelji saznati više o načinima sagorijevanja stresa, aktivnom slušanju i osvješćivanju vlastitih ograničenja te o odgovorima na česte predrasude okoline.

Radionice su dio projekta „Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda kojeg provodi Hrvatski savez slijepih u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ s ciljem smanjenja socijalne isključenosti odraslih slijepih osoba, jačanja kompetencija stručnjaka koji rade sa slijepim osobama te osnaživanja obitelji koje skrbe o članovima s oštećenjem vida. Projekt će trajati do 2022. godine, a obuhvatit će aktivnosti rada na terenu mobilnog tima, javne panele za osobe s oštećenjem vida i edukacije za djelatnike u javnom sektoru.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike