AktualnoOsječki vaskularci napravili zahvat nezabilježen u medicinskoj literaturi

Osječki vaskularci napravili zahvat nezabilježen u medicinskoj literaturi

U svjetskoj literaturi do sada nije zabilježen slučaj osobe koja istovremeno ima skupinu venskih malformacija, među kojima i May-Thurner sindrom, kao i sindrom pelvične kongestije sa nutcrackerovim sindromom, a da uza sve to ima i samo jedan funkcionalni bubreg. Upravo se s dijagnozom svih ovih sindromima u proteklih godinu dana suočila Osječanka Mirta Merc. Ova 39godišnjakinja je duže od godinu dana trpjela strahovite bolove u području lijevog bubrega. Iako je u godinu i pol u potrazi za dijagnozom obišla KB Merkur, KBC Zagreb, KBC Rijeku, kao i Sveučilišnu bolnicu u njemačkom Freiburgu nitko se nije usudio dati dijagnozu – nutcrackerova sindroma.

Kada je Mirta u očajničkoj potrazi da ukloni sve intenzivniju bol u predjelu lijevog bubrega već izgubila svaku nadu, doc. dr. sc. Tomislav Ištvanić i dr. Vedran Farkaš sa Zavoda za vaskularnu kirurgiju KBC-a Osijek bez oklijevanja su potvrdili da je riječ o nutcrackerovu sindromu i na njezino iznenađenje pristali izvesti operacijski zahvat.
Ova gotovo nevjerojatna priča i Mirtino “putovanje započeli su u veljači 2021. kada je s već s osjetnim bolovima u leđima otišla na redoviti sistematski pregled.

Nutcracker sindrom

– Tada mi je liječnik prvi put spomenuo da možda imam nutcrackerov sindrom za koji sam tada prvi put čula. U nutcracker sindromu, bubrežna vena koja dolazi iz lijevog bubrega postaje stisnuta i krv ne može normalno protjecati kroz nju. Naime, ja sam još 2013. bila u Ljubljani na operaciji na mozgu, a prije nego li mi je uklonjen desni bubreg, trpjela sam bolove 13 godina. Tako da je život s boli meni bio itekako poznat. No, ovo je bilo nešto novo. Budući da je liječnik na sistematskom pregledu postavio sumnju na ovu vrstu sindroma, otišla sam na CT gdje mi je otkriven i May-Thurner sindrom te pelvična kongestija. Oba su sindromi povezani neprirodnim smještajem vena i arterija u zdjelici gdje zapravo jedna žila pritišće drugu.

Nakon što mi je to otkriveno poslana sam u KB Merkur gdje mi je u travnju 2021. postavljen venski stent. Od tada pijem i terapiju za razrjeđivanje krvi. No, ovaj zahvat nije otklonio bolove. To je značilo da problem nije bio u May-Thurnerovu sindromu. Stoga sam u Osijeku ponovno odradila CT, a onda sam upućena u KBC Zagreb. Tamo je pak predložena revizija stenta i odrađeno je novo stentiranje. Drugi stent je postavljen u srpnju 2021. No ni to nije riješilo moje bolove, priča Mirta.

Veliki rizik

Nakon dodatnih pretraga na Rebru doneseno je mišljenje konzilija kako je operacija koja bi riješila situaciju ove Osječanke visoko rizična. Ocijenjeno je kako je rizik da se ugrozi zdravi bubreg u odnosu na mogućnosti da se pacijentici pomogne previsok. No, također nitko nije želio sa 100 postotnom sigurnošću potvrditi je li uopće riječ o nutcrackerovom sindromu.
– Stoga su me uputili u Ambulantu za liječenje boli KBC-a Zagreb gdje smo pokušali s nekim lijekovima na bazi opioida od kojih mi je bilo jako loše. Zaključak je bio da se meni medikamentozno ne može pomoći. Ipak sam dodatno upućena u Zavod za liječenje boli KBC-a Osijek. Kako ni tu nije bilo pomoći, nefrologinja iz KBC-a Zagreb me uputila u KBC Rijeku. Tamo su odrađene neke sjajne pretrage na čemu sam im zahvalna, ali otpuštena sam u smislu da ni oni ne vide što bi radili i kako da mi pomognu. To je bilo u travnju ove godine.

Godinu dana pretraga

Znači nakon više od godinu dana različitih pretraga i pokušaja bolovi su bili sve jači. Svima je prepreku predstavljalo da imam samo jedan bubreg koji dobro radi. Nitko nije želio reći sa 100 postotnom sigurnošću da je to možda nutcrackerov sindrom i riskirati da s 39 godina postanem bolesnik na dijalizi zato što operacija možda nije uspjela. Iz očaja sam u lipnju otišla i na iznimno bolnu blokadu celijačnog pleksusa s 96 postotnim alkoholom. Iako sam imala jake nuspojave, bolovi su se nakon toga uistinu smanjili i imala sam mira oko tri tjedna. To je trebalo biti nešto trajno. No, bolovi su se nakon mjesec dana u potpunosti vratili. Bila sam umorna i iscrpljena. Ipak sam zatražila mišljenje još jednog interventnog radiloga, ali nisam dobila ni konkretan odgovor niti dijagnozu.

Stoga sam zamolila vaskularnog kirurga dr. Vedrana Farkaša iz KBC-a Osijek da mi protumači dobiveno mišljenje. No, dogodilo se nešto što uopće nisam ni sanjala. Kada sam ga nazvala odmah mi je rekao da je riječ o klasičnom nutcrackerovom sindromu i zamolio me da mu dam 24 sata za konzultacije s kolegama. U tom trenutku nisam ni tražila niti očekivala da će oni uopće razmatrati operaciju. Samo sam htjela tumačenje, prisjeća se ova Osječanka. Od tog poziva do dogovora za operaciju su prošla tri radna dana.

Odluka o zahvatu

– Dr. Farkaš me nazvao i zamolio da dođem na razgovor na Zavod kako bi mi objasnili rizike operacije. Bila sam skeptična. Mislila sam da nisu shvatili da imam samo jedan bubreg i da će sigurno kada shvate i oni odustati. Dojam i način komunikacije s prof. Tomislavom Ištvanićem i dr. Vedranom Farkašem bio je nešto što još kroz traganje za rješenjem nisam doživjela. Želim da svi čuju što su oni bili u stanju napraviti i kako su se ophodili. Sve su mi objasnili i dali mi da odlučim želim li to ili ne. Mogla sam s njima razgovarati i savjetovati se i otklonili su sve moje sumnje. Bili su prvi koji su rekli to je nutcrackerov sindrom i da se to jasno vidi na nalazima. Stoga sam pristala na zahvat s uvjerenjem da je to za mene najbolje, priča Mirta Merc.
Kako su glavni akteri ove nevjerojatne priče dva osječka vaskularna kirurga, zanimalo nas je kako je moguće da su se oni odlučili na zahvat koji su svi odbili.

Dugotrajni bolovi

– Problem kod Mirte je bila činjenica da ima solitarni bubreg. I nama se postavljalo pitanje što ćemo dobiti operacijom i je li to uistinu izvor bolova. Riječ je o mladoj ženi koja već nema jedan bubreg, ali bili smo spremni prihvatiti rizik uz njezinu privolu. Nismo mi izmislili “toplu vodu” kada je u pitanju operacija nutcrakerova sindroma.

To je nešto što se u svijetu redovito radi. Ono što je u cijelom slučaju bilo posebno i nikada nije zabilježeno u literaturi je to da je netko izveo takav zahvat na osobi s jednim bubregom, koja uz to ima i veći broj drugih venskih malformacija. Također nutcrackerov sindrom je rijetko kad simptomatski. Često se nalaz opiše kao takav, ali pacijent nema nikakvih bolova. Ova pacijentica je imala kroz duže vrijeme bolove i krv u mokraći. Dugo smo razgovarali s njom, rekli joj koji su rizici i ona je rekla kako je spremna riskirati i dijalizu, samo da bol prestane, priča dr. Farkaš.

Otvorena kirurgija

Tako je Mirta u roku od nekoliko dana dobila termin za operaciju u svom rodnom gradu.
Na Zavodu za vaskularnu kirurgiju kažu kako je otvorena kirurgija u ovakvim slučajevima još uvijek zlatni standard.

– Operacija je trajala tri sata jer smo išli lagano i temeljito. Prvo smo uzeli komad vene iz njezine noge i to jedno 15 cm. Napravili smo spiralni graft koji nam je služio za nadogradnju krvne žile. Naime, kada morate premjestiti žilu za tri do četiri centimetra, onda vam nedostaje materijala koji negdje morate naći. Naš zadatak je bio premjestiti utok vene tri do četiri centimetra dalje. Time se dobiva da arterija ne naliježe i ne radi kompresiju na venu. Podvezali smo i žile kroz koje se drenirao bubreg. Kada govorimo o strahovima, prvi strah je bio od venskog krvarenja. Problem je i što tijekom operacije morate zaustaviti bubrežnu i vensku cirkulaciju i sve se mora raditi brzo. No, njezin bubreg je već bio navikao na ograničeno dreniranje, a arterijski se hranio. Dobro je bilo što nismo zaustavljali arterijsku cirkulaciju, opisuje doc. Ištvanić.

Hrabrost liječnika

Mirta kaže kako je već tri dana nakon operacije hodala, a bol u lijevoj strani leđa se znatno smanjila.

– Potpuni opravak se čeka šest mjeseci, a tek nakon dva do tri mjeseca bi bolovi trebali nestati. S ovom razinom boli bih mogla sasvim normalno funkcionirati i živjeti. Nema dvojbe da li se operacija trebala raditi jer u suprotnom bi bubreg otkazao. Hrabrost koju su pokazali ovi liječnici je enormna i želim da cijela Hrvatska zna kakav Zavod za vaskularnu kirurgiju ima KBC Osijek. Iznimno sam zahvalna i osoblju na JIL-u kao i svom osoblju Zavoda za vaskularnu kirurgiju. To je zavod koji sada prvi ima zabilježen slučaj uspješne operacije nutcrackerova sindroma na osobi s jednim bubregom. Ovo trebaju svi znati, poručuje zahvalna Mirta Merc. I dodaje kako joj je život s 24satnim bolovima olakšala podrška obitelji, prijatelja i njezine tvrtke Belje.

 

 

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike