fbpx
VijestiOsiguranje u zdravstvu mora biti temelj njegove reforme

Osiguranje u zdravstvu mora biti temelj njegove reforme

Uz pokroviteljstva više ministarstava na ovom su događaju sudjelovali stručnjaci iz područja medicinske i pravne znanosti te donijeli pojedine zaključke. Tako su naveli da sve zdravstvene ustanove, poslodavci i svi zdravstveni radnici  moraju imati i ispuniti zakonsku odredbu o sklapanju osiguranja od odgovornosti, osiguranje pravne zaštite i drugih potrebnih osiguranja.

Zbog toga kreiranje adekvatne zakonske regulacije  instituta osiguranja u zdravstvenom sustavu predstavlja conditio sine qua non i jednu od temeljnih odrednica djelotvorne reforme zdravstva, jedan je od zaključaka.

Nadalje, kaznena odgovornost zdravstvenih radnika za nesavjesno liječenje ne prati moderna i europska prava te smatraju da nesavjesno liječenje ne može više biti kazneno djelo. Što se tiče statusnih upravljačkih i organizacijskih prava stava su da to za zdravstvo mora biti posebno regulirano kao i da je “neophodno adekvatno pozicioniranje svih zdravstvenih radnika u sustav sukladno obrazovanju”.

Država mora kontinuirano snažiti sve razine zdravstvene zaštite, posebice njenu primarnu razinu, radi primjene svih temeljnih načela zdravstvene zaštite i dobrobiti naših pacijenata, zaključuje se priopćenjem koje potpisuje dr. Miran Cvitković, predsjednik  Hrvatske udruge za medicinsko pravo.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike