fbpx
AktualnoOnline zlostavljanje u RH - čak 20 posto 13godišnjakinja su žrtve

Online zlostavljanje u RH – čak 20 posto 13godišnjakinja su žrtve

Jedan od šest adolscenata doživio je cyber nasilje, podatak je studije Svjetske zdravstvene organizacije. U istraživanju je sudjelovalo 279 tisuća djece u dobi od 11, 13 i 15 godina te su njihovi odgovori pokazali kako se trend online zlostavljanja povećava. Ispitivanje HBSC o navikama i ponašanju adolescenata provodi se svake četiri godine. Oko cyber i fizičkog zlostavljanja pokazalo je, u tom razdoblju, kako je u porastu slanje ružnih poruka, mailova, videa ili fotografija. Online zlostavljanje učestalije je među djevojčicama, a dječaci će češće prijaviti kako su žrtve cyber bullyinga.

Online zlostavljanje

Rezultati za Hrvatsku pokazuju iznadprosječan broj 13godišnjaka koji su zlostavljali drugog učenika najmanje dva tri puta mjesečno posljednjih mjeseci. Činilo je to šest posto 13godišnjakinja i devet posto 13godišnjaka kod nas. S dobi se taj postotak zlostavljača u školi promjenio – manje ih je među djevojčicama, a više među dječacima.
Devet posto djevojčica i deset posto dječaka u dobi od 11 godina u RH odgovorilo je kako su bili zlostavljani u školi posljednjih mjeseci. U dobi od 13 godina isto to je odgovorilo 12 posto djevojčica i dječaka. Žrtvama s porastom dobi mahom ostaju dječaci, a kod 15godišnjih djevojčica taj postotak u RH pada.
Kad je u pitanju cyberbullying, školarci u Hrvatskoj su također, nažalost, iznad prosjeka ovog istraživanja. U dobi od 13 godina čak 20 posto dječaka je nekog online zlostavljalo, a isto je činilo i 12 posto djevojčica!
U dobi od 11 godina, 13 posto djevojčica i dječaka u Hrvatskoj izjasnilo se kako su bili žrtve online zlostavljanja. S dobi raste i taj postotak, nažalost – čak 20 posto 13godišnjakinja su žrtve cyberbullyinga.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike