Od dijabetesa je bolovala čak trećina preminulih od COVID-19
foto:freepik

Šećerna bolest kao jedan od posebno rizičnih faktora za teži oblik COVID-19 dokazana je već u iskustvima drugih zemalja kroz pandemiju, a istom su svjedočili i liječnici u Hrvatskoj proteklih godinu dana.

U posljednjih godinu dana koliko liječimo oboljele od COVID-19 možemo primijetiti da je velik dio tih bolesnika imao šećernu bolest. Ta opažanja se podudaraju s podacima iz inozemstva. U Kini prevalencija šećerne bolesti u općoj populaciji je oko 7 posto, slično kao i u Hrvatskoj. Među pacijentima s teškim oblicima COVID-19 taj udio raste i na 16%. Kod onih liječenih u jedinicama intenzivnog liječenja preko 20%, a zabrinjavajući je podatak da među umrlima od COVID-19, udio onih koji su imali šećernu bolesti iznosi 33%, znači, trećina – opisao je dr. med. Tomo Lucijanić, specijalist interne medicine, subspecijalist endokrinologije i dijabetologije iz KB Dubrava, COVID bolnice na okruglom stolu posvećenom upravo temi prevenciji cijepljenjem protiv ove zarazne bolesti kod oboljelih od šećerne bolesti.

Iskustva iz drugih zemalja, konkretno Italije, kako je naveo ovaj liječnik pokazuju kako se ovaj udio dijabetičara u žrtvama COVID-19 penje na čak i više od 50 posto. Osim toga, oboljeli od dijabetesa duže osjećaju i različite simptome nakon ove infekcije među kojima su, kako je opisao ovaj liječnik, najčešće veliki umor, bolovi u prsima te poremećaj koncentracije i pamćenja.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments