fbpx
AktualnoNužne nove strategije zaštite djece i adolescenata

Nužne nove strategije zaštite djece i adolescenata

Protekla se dva desetljeća epidemiologija globalnog dječjeg zdravlja naglo promijenila, a i razumijevanje onoga što djeluje na poboljšanje zdravlja i dobrobiti djece i adolescenata. Dok se države teže oporaviti i obnoviti od pandemije COVID-19, niz istraživanja poziva na značaj razvoja u području zdravlja mladih.

Trendovi pokazuju da je smrtnost koja se može spriječiti sada najviša u razdoblju novorođenčadi, iako upala pluća, proljev i malarija, a pogoršava ih i pothranjenost, i dalje teško utječu na djecu mlađu od pet godina.

To je osobito slučaj među najmarginaliziranijim populacijama u zemljama subsaharske Afrike, gdje se očekuje porast dječje populacije u narednim desetljećima. Međutim, u nekim se zemljama smrtnost povećava kod starijih adolescenata od 15 do 19 godina, zbog prometnih nesreća, nasilja i samoozljeđivanja. Sve veći broj djece i adolescenata preživljava, ali su pogođeni ozljedama, razvojnim teškoćama, bolestima i lošim mentalnim zdravljem.

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost kod djece i mladih ubrzano rastu, jer se mnoge zemlje suočavaju s dvostrukim teretom, pothranjenosti i prekomjerne uhranjenosti. Sve će većem broju djece u urbanim središtima u sljedećim godinama, biti ograničena mogućnosti za čist zrak i tjelesne aktivnosti, dovodeći do ozbiljnih opterećenja zdravstvenim uslugama.

Zdravlje i dobrobit djece i adolescenata moraju biti u središtu napora za postizanje ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako zemlje mogu napredovati samo ako ulažu u rano djetinjstvo i adolescenciju i optimiziraju potporu za ključne trenutke razvoja djeteta i njegova budućeg zdravlja. Poboljšanje djetetova zdravlja, nedvojbeno je, više ne može biti samo pitanje zdravstvenog sektora. Politike, usluge i informacije moraju se uspostaviti kao dio rješenja cijelih vlada i cijelog društva. SZO i UNICEF rade zajedno na ponovnoj reviziji globalne agende o zdravlju djece, a u tijeku je i dizajniranje i ažuriranje alata koji će zemljama pomoći da novu viziju primjene u praksi.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike