UdrugeNovost iz HZZO-a - evo tko ima pravo na senzor za bezbolno mjerenje šećera

Novost iz HZZO-a – evo tko ima pravo na senzor za bezbolno mjerenje šećera

Senzori za bezbolno mjerenje šećera, FreeStyle Libre, odlukom HZZO-a bit će dostupni bez nadoplate i oboljelima od dijabetesa tipa 2. Odluka je to kojom je, poručuju iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, napravljen veliki iskorak u skrbi šećerne bolesti u Hrvatskoj.

Ovom odlukom senzori su postali dostupni svim oboljelima od dijabetesa tipa 1 i tipa 2 koji primaju četiri ili više doza inzulina dnevno.

Takva odluka znači, ne samo prestanak višekratnih dnevnih bockanja, već i smanjenje kratkoročnih i dugoročnih komplikacija šećerne bolesti. Brojne znanstvene studije potvrdile su kako korištenje senzora ima važnu ulogu u sprječavanju kroničnih komplikacija šećerne bolesti, poručuju iz Saveza.

Kako je istaknula predsjednica Saveza, Zrink Mach, pokazalo se da se nakon samo tri mjeseca korištenja senzora razina HbA1c (kretanja glukoze u krvi tijekom protekla 3 mjeseca ) dokazano smanjila. Kod slabije reguliranih, dakle, onih koji već trpe posljedice neke od komplikacija također je vidljiv značajni pomak u kontroli glikemije. Ovakvi podaci relevantnih studija ukazuju da dostupna tehnologija doista uvelike pomaže u suživotu s bolesti, poručila je Mach.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike